Mercantile Law 2006-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for ISS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) When an offer can only be accepted by the performance of the person to whom the offer is

made, is characteristic of:

(a) bilateral contracts;

(b) unilateral contracts;

(c) implied contracts;

(d) None of these

Answer: (c)

(2) A tells B, “If you stood first in the class, I’ll pay you Rs.5000.00. B stood first in class and A

paid him Rs.5000.00. Which of the following is correct?

(a) A and B had a unilateral contract;

(b) A and B had an executory contract;

(c) A and B had an executed contract;

(d) None of these

Answer: (c)

(3) A offers to sell B his motorcycle at some time in the future. B accepts. Is there a valid

contract?

(a) Probably not, the terms are not definite;

(b) Probably yes;

(c) Definitely not because A failed to communicate the offer;

(d) None of these

Answer: (c)

(4) Which of the following is not an effective way to terminatean offer?

(a) By rejection;

(b) By acceptance;

(c) By counter offer;

(d) None of these

Answer: (c)

(5) A offers to sell B his collection of rare books for Rs.5000.00. Before B even has a chance to

accept, A says, “Sorry, I changed my mind, no deal.” This is an example of:

(a) Revocation;

b) Rejection;

(c) Counter Offer;

(d) None of these

Answer: (a)

(6) A and B enter into a contract in which A agrees to deliver milk to a restaurant. They forget to

include a price in the agreement. A court will:

(a) refuse to enforce the agreement;

(b) select the lowest quoted price for milk and insert it into the contract;

(c) determine a reasonable price and insert it into the contract;

(d) None of these.

Answer: (c)

(7) A agreed to supply food for Walima to B at 1: 00 pm. However, he could hardly supply the

food at 5: 00 pm.

(a) B can reject the delivery;

(b) He cannot reject the delivery;

(c) B must accept the delivery;

(d) None of these

Answer: (a)

(8) Which of the following actions an unpaid seller can not take against a buyer:

(a) Lien;

(b) Stoppage in transit;

(c) Sale;

(d) None of these

Answer: (d)

(9) When a partnership is found liable for a debt, which assets are first used to pay the debt?

(a) Individual assets of the partners;

(b) Personal property of the limited partners;

(c) Partnership assets.

(d) None of these

Answer: (c)

(10) A partnership involves three essential elements. Which of the following is not one of those

elements?

(a) An equal right in the management of the business;

(b) Limited liability for breach of contract;

(c) A joint ownership of the business

(d) None of these

Answer: (b)