Mercantile Law 2006-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for ICSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Which of the following actions requires the unanimous consent of all partners before it may be undertaken?

(a) Hiring a new employee

(b) Purchasing new office equipment;

(c) Admitting new partners;

(d) None of these

Answer: (a)

(12) An Order Instrument is the one which is payable to:

(a) A named person;

(b) To a bearer;

(c) To both

(d) None of these

Answer: (a)

(13) A bearer Instrument is the one which is payable to:

(a) A named person;

(b) To a bearer;

(c) To both;

(d) None of these

Answer: (b)

(14) A holder in due course is the one:

(a) Who finds an instrument;

(b) Who steals an instrument;

(c) Who gets an instrument as a gift;

(d) None of these

Answer: (d)

(15) For the incorporation of a limited liability company filing of Memorandum of Association is

essential:

(a) For a public limited company only;

(b) For a private limited company, a public limited company and an unlimited company;

(c) For a Public Limited company only;

(d) None of these

Answer: ()

(16) A subsidiary company is the one:

(a) Which holds the majority shares of another company;

(b) Which deals in the trading of shares of other companies;

(c) In which the majority shares are held by another company;

(d) None of these

Answer: (c)

(17) A is considering different forms of business organization for his business. For the purposes

of owning property and being a party to litigation, forms which are legal entities separate from

their owners include:

(a) Limited Partnership only;

(b) Private Limited Companies only;

(c) Both Private and Public Limited Companies

(d) None of these

Answer: (c)

(18) A decision made by arbitrators is called:

(a) Sentence;

(b) Award;

(c) Judgment

(d) None of these

Answer: (b)

(19) An empire in an arbitration reference is appointed when the number of arbitrators is:

(a) Odd; (b) Even;

(c) More than 10.

(d) None of these

Answer: ()

(20) The appointment of a person of the minor age as an agent is:

(a) Void;

(b) Valid;

(c) Voidable

(d) None of these

Answer: (b)