Solved General Studies Expected MCQs for Arunachal Pradesh PSC Part – 5

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

Q 41. Which among the following is the national aquatic animal of India?

A. Water Bird

B. Gangetic Dolphin

C. Saltwater Crocodile

D. Olive Ridley Sea Turtle

Answer: B

National Aquatic Animal

Q 42. Which of the following tropical cyclone was formed in the eastern Andaman Sea that devastated parts of Sri Lanka and India in November 2017?

A. Vardah

B. Ockhi

C. Lehar

D. Viyaru

Answer: B

Cyclone Ockhi

Q 43. India was awarded certificate of commendation for its effort to combat illegal trade in-

A. Rare Fossil Fuels

B. Wild Plants

C. Wild Life

D. Rare Minerals

Answer: C

Wildlife

Q 44. Which of the following railway station of South India has earned the unique distinction of being the first energy efficient A1 category station?

A. Kacheguda

B. Arakkonam

C. Ernakulam

D. Attipattu

Answer: A

Kacheguda railway station

Q 45. For the disposal of hazardous waste, the first industry using plasma technology for the conservation of the environment and natural resources is

A. Transport Corporation of India (TCI)

B. Videsh Sanchar Nigam Limited (VSNL)

C. Steel Authority of India Limited (SAIL)

D. Madras Rubber Factory Limited (MRF)

Answer: C

Steel Authority of India

Q 46. Which of the following plants is commonly known as a false daisy that is able to remove lead from the soil?

A. Nelumbo nucifera

B. Eclipta prostrata

C. Helianthus

D. Azadirachta indica

Answer: B

Eclipta prostrata

Q 47. The National Green Tribunal announced Rs. 1 lakh fine on violators for dumping e-waste around which of the following river?

A. Buriganga

B. Mandakini

C. Ramganga

D. Alaknanda

Answer: C

Q 48. In which of the following field, India and Greece have signed Air Services Agreement and MoU on Cooperation?

A. Old and Non-renewable Energy

B. Oil and Gas

C. Solar Power

D. New and Renewable Energy

Answer: D

Q 49. Which of the following year has been selected by WMO and AWI as the Year of Polar Prediction?

A. 2014

B. 2016

C. 2017

D. 2018

Answer: C

Q 50. Which of the following foundation has launched the nationwide Rally for Rivers campaign?

A. IDEA Foundation

B. ISCKON Foundation

C. Isha Foundation

D. Diya Foundation

Answer: C

Developed by: