Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Exercise 1

1. How much of the surface of the Moon we can see from the Earth?

(a) About 59%

(b) More than 60%

(c) Only about 35%

(d) None of these

Ans: (a)

2. Which is the brightest star that we see in the sky?

(a) Arcturus

(b) Sirius

(c) Capella

(d) Aldebaran

Ans: (b)

3. What is the importance of ozone in the atmosphere?

(a) It provides condensation of nucleus

(b) It provides protection against ultraviolet radiation

(c) It helps to scatter blue light

(d) It creates the greenhouse effect on Earth

Ans: (b)

4. Which two planets of the solar system have no satellite?

(a) Mercury and Venus

(b) Venus and Mars

(c) Venus and Neptune

(d) Mercury and Mars

Ans: (a)

5. The planet having thirteen Moons is

(a) Mars

(b) Venus

(c) Uranus

(d) Neptune

Ans: (d)

6. The hottest planet is

(a) Saturn

(b) Venus

(c) Uranus

(d) Mars

Ans: (b)

7. Which of the following planet is nearest to the Earth?

(a) Jupiter

(b) Venus

(c) Mercury

(d) Mars

Ans: (d)

8. Which planet is known as the Earth’s Twin?

(a) Venus

(b) Neptune

(c) Uranus

(d) Mars

Ans: (a)

9. Which of the following planet is known as ‘Morning Star’?

(a) Jupiter

(b) Venus

(c) Mars

(d) Mercury

Ans: (b)

10. Which planet is known as the ‘Watery Planet’

(a) Mars

(b) Earth

(c) Saturn

(d) Mercury

Ans: (b)

11. The correct sequence of planets in the descending order of their equatorial diameter is

(a) Mars, Mercury, Uranus, Earth

(b) Mercury, Uranus, Mars, Earth

(c) Earth, Mars, Mercury, Uranus

(d) Uranus, Earth, Mars, Mercury

Ans: (d)

12. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Largest Planet

1. Mercury

B. Brightest Planet

2. Jupiter

C. Densest Planet

3. Earth

D. Smallest Planet

4. Venus

(a) 2 3 4 1

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

13. The exact time taken by the Earth for single rotation on its own axis is

(a) 24 hrs.

(b) 24 hrs. 30 sec

(c) 23 hrs. 50 min 7.2 sec

(d) 23 hrs. 56 min 4.09 sec

Ans: (d)

14. The light coming from stars gives the idea of them

(a) mass

(b) size

(c) rotational speed

(d) temperature

Ans: (d)