Geography 2002 Paper 1 – Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Instrument used for the measurement of wind speed is called

(a) Altimeter

(b) Barometer

(c) Anemometer

(d) None of these

Answer: (c)

(2) Vernal equinox occurs on:

(a) December 21

(b) September 23

(c) June 21

(d) None of these

Answer: (d)

(3) Atmospheric pressure at sea level is:

(a) 750 mm

(b) 760 mm

(c) 770 mm

(d) None of these

Answer: (b)

(4) When there is an active upward ascent of lighter warm air over the cold dense air, the front is called:

(a) Cold front

(b) Warm foot

(c) Occluded front

(d) None of these

Answer: (b)

(5) On 21st of June the sun shines vertically on the:

(a) Tropic of Capricorn

(b) Tropic of cancer

(c) Equator

(d) Arctic circle

(e) None of these

Answer: (b)

(6) The hot molten material erupted from a volcano is called:

(a) Lava

(b) Magma

(c) Pyro-clast

(d) None of these

Answer: (a)

(7) The point in the earth from where seismic waves spread out in all directions is:

(a) Seismic Center

(b) Epicenter

(c) Earthquake focus

(d) None of these

Answer: (c)

(8) The continental crust ranges from:

(a) 7 to 20 Km in thickness

(b) 20 to 70 Km in thickness

(c) 40 to 150 Km in thickness

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Marble is a:

(a) Sedimentary rock

(b) Igneous rock

(c) Metamorphic rock

(d) None of these

Answer: (c)

(10) Yardang is produced by:

(a) River

(b) Glacier

(c) Wind

(d) Volcanic activity

(e) None of these

Answer: (c)