Geography 2002 Paper 1 – Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Continental glacier produces the following feature on the earth surface.

(a) V-shaped Valley

(b) U-shaped Valley

(c) Hanging Valley

(d) None of these

Answer: (d)

(12) The deepest point in the ocean bottom is in:

(a) Indian ocean

(b) Atlantic ocean

(c) Pacific ocean

(d) Arctic ocean

(e) None of these

Answer: (c)

(13) The flat ocean bottom lying near the continents is called:

(a) Peneplain

(b) Archipelagic Apron

(c) Lacustrine Plain

(d) None of these

Answer: (d)

(14) Benguela current flows near the western coast of:

(a) Australia

(b) South Africa

(c) Africa

(d) None of these

Answer: (c)

(15) Waves are caused by:

(a) Gravitational force of moon

(b) Gravitational force of earth

(c) Solar radiation

(d) Winds

(e) None of these

Answer: (d)

(16) Conical Projection is best suited for:

(a) Polar Regions

(b) Equatorial Regions

(c) Temperate latitudes

(d) None of these

Answer: (c)

(17) Zero degree meridian is:

(a) 15° East of Prime Meridian

(b) 10° East of Prime Meridian

(c) 5° West of Prime Meridian

(d) None of these

Answer: (d)

(18) A map on RF 1:2400 will be:

(a) A Large Scale map

(b) Small Scale map

(c) Medium Scale map

(d) None of these

Answer: (c)

(19) Lines showing places of equal rainfall are called:

(a) Isohalines

(b) Isobars

(c) Isopleths

(d) None of these

Answer: (d)

(20) Sea water contains on the average about:

(a) 3.5% Salt

(b) 2.7% Salt

(c) 7% Salt

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: