Geography 2007 Paper 1 – Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Average monthly temperature of a place can be represents by means of

(a) Bar Graph

(b) line graph

(c) pie graph

(d) graduated circle

(e) None of these

Answer: (a)

2) Hanging valleys are formed by the action of

(a) Wind

(b) Running water

(c) Moving Ice

(d) None of these

Answer: (c)

3) Dendritic pattern of drainage is:

(a) Rectangular in shape

(b) Radial in shape

(c) like the tree with branches

(d) None

Answer: (c)

4) Lines joining places having equal rainfall are:

(a) Iso-baths

(b) Contours

(c) Iso-hyets

(d) Iso-bars

Answer: (c)

5) The most common rock found on earth is

(a) Marble

(b) granite

(c) Basalt

(d) None of these (Igneous rock)

Answer: (b)

6) The wind which reverses seasonally is known as ___________ wind

(a) Trade

(b) Monsoon

(c) Cyclone

(d) Polar

Answer: (b)

7) Karsts region originally a landscape located in:

(a) Belgium

(b) Greece

(c) Former Yugoslavia

(d) None of these

Answer: (c)

8) The earliest period of geological history is:

(a) Permian

(b) Pre-Cambrian

(c) Cambrian

(d) Tertiary

Answer: (b)

9) Which of the following are considered to be the primary rock:

(a) sedimentary

(b) Metamorphic

(c) igneous

(d) Argillaceous

Answer: (c)

10) What is the point of an earth quake called:

(a) Quake centre

(b) Epicenter

(c) Seismic focus

(d) Tectonic point

Answer: (b)