International Law 2005 Paper-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 2

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Declaration is a treaty between the contracting parties which

(a) is always subject to ratification

(b) is not needed to be ratified

(c) may or not be subject to be ratification

(d) None of these

Answer: (b)

(12) Diplomatic Protection means a protection and security granted

(a) to a diplomat by UNO

(b) by a state to its national abroad

(c) by a State to a person seeking asylum

(d) None of these

Answer: (d)

(13) Kellog Briand Pact or Paris Peace Treaty was signed in

(a) 1945

(b) 1928

(c) 1919

(d) None of these

Answer: (b)

(14) Recognition of new States is a matter of

(a) International law

(b) Constitutional law

(c) Policy of the State

(d) None of these

Answer: (c)

(15) Grant of extra-territorial asylum in a legation:

(a) is a part of customary international law

(b) is a part of Vienna Convention on Diplomatic Relations 1961

(c) depends on circumstances

(d) None of these

Answer: ()

(16) To get asylum in a foreign state by an individual

(a) is his basic right

(b) is not his right

(c) depends on circumstances

(d) None of these

Answer: (a)

(17) Diplomatic envoys in the receiving state are given immunity from

(a) Civil jurisdiction

(b) Criminal jurisdiction

(c) Both criminal and civil jurisdiction

(d) None of these

Answer: (c)

(18) Territorial sea of a State is under

(a) its total control

(b) its control, but subject to certain international obligations

(c) its control, only for exploration of mineral resources

(d) None of these

Answer: (a)

(19) Genocide Convention was adopted by the UN General Assembly in:

(a) 1945

(b) 1950

(c) 1960

(d) None of these

Answer: (d)

(20) Bynkershock principle is related to:

(a) Measurement of maritime belt

(b) Contiguous zone

(c) Extradition of criminals

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: