Political Science 2009 Paper 1-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 2

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) The doctrine which is a curious blend of German Idealism, English economics and French revolutionary and social thoughts is known as:

(a) Socialism

(b) Communism

(c) Fascism

(d) None of these

Answer: (a)

(2) J.S. Mill wrote a famous book "On Liberty" in the year:

(a) 1759

(b) 1859

(c) 1895

(d) None of these

Answer: (b)

(3) "Re-construction of Religious Thought in Islam" was written by:

(a) Resenthal

(b) Al-Mawardi

(c) Ibn-Khaldun

(d) None of these

Answer: (d)

(4) Machiavelli wrote "The Discourses of the first ten books on Titus Livius" in the year:

(a) 1735

(b) 1745

(c) 1755

(d) None of these

Answer: (d)

(5) Montesquieu restricts forms of Government upto:

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) None of these

Answer: (a)

(6) Rousseau was born on 28 June 1712 at:

(a) New York

(b) Washington D.C.

(c) Geneva

(d) None of these

Answer: (c)

(7) "Man when separated from Law and Justice is the worst of all animals" is the saying of:

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Machiavelli

(d) None of these

Answer: (b)

(8) The great but ungrateful pupil of his master who was born in 384 BC was:

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Socrates

(d) None of these

Answer: (b)

(9) " An essay concerning Human Understanding" was published in 1690, is the most important work of:

(a) J.S. Mill

(b) Bentham

(c) Thomas Hobbes

(d) None of these (John Lock)

Answer: (d)