Political Science 2010 Paper 2-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Get top class preparation for CTET right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. Which American state is called the mother of Presidents:

a. Florida

b. New York

c. Texas

d. Virginia

Answer: (d)

2. The British constitution is based on:

a. The theory of separation of powers

b. Checks and balances

c. Judicial review

d. Difference between the theory and practice

Answer: (d)

3. The Congress sits at place in Washington D.C is called:

a. Capital Hill

b. White House

c. 10 Downing Street

d. None of these

Answer: (a)

4. The title of former emperor of Russia was:

a. Sir

b. Czar

c. Lord

d. King

Answer: (b)

5. The word ‘REX’ stands for:

a. The Queen

b. The Crown

c. The Court

d. The Parliament

Answer: (b)

6. The constitutional history of France begins with the French Revolution of:

a. 1780

b. 1786

c. 1789

d. 1890

Answer: (c)

7. The American Declaration of Independence was proclaimed on:

a. 4 July 1772

b. 4 July 1776

c. 4 July 1783

d. None of these

Answer: (b)

8. According to the constitution of France the Executive head of Government is:

a. The Prime Minister

b. The President

c. The Queen

d. The King

Answer: (b)

9. The Soviet Union was dissolved in:

a. 1989

b. 1990

c. 1991

d. 1992

Answer: (c)

10. The first president of the Fifth Republic was:

a. Coty

b. General DeGaulle

c. Chirac

d. None of these

Answer: (b)