Political Science 2010 Paper 2-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 2

Get top class preparation for CTET right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. The smallest administrative unit in British Local Self Government is:

a. The Parish

b. The borrough

c. The country

d. The district

Answer: (a)

2. The authority of Judical Review was excercised for the first time by the Chief Minister Marshal in:

a. 1808

b. 1803

c. 1821

d. 1825

Answer: (b)

3. The quorum for hose of Lords is:

a. 50

b. 14

c. 3

d. 12

Answer: (c)

4. The Gullotine or closure by compartment is a term used in the law making procedure in:

a. USA

b. UK

c. France

d. Turkey

Answer: (c)

5. The Lengthiest written constitution of the world is:

a. British Constitution

b. Indian Constitution

c. Chinese Constitution

d. French Constitution

Answer: (b)

6. The ideological foundation of the Turkish Constition is based on:

a. Kamalism

b. Socialsim

c. Islam

d. None of these

Answer: (a)

7. The Iranian Revolution under the leadership of Ayatullah Khomeini removed the monarch in:

a. 1989

b. 1979

c. 1997

d. 1980

Answer: (b)

8. The founder father of the modern china is:

a. Chiang Ki Shek

b. Derg Za Ping

c. Mao Tse Tung

d. Lu Hsun

Answer: (c)

9. The Objective Resolution was made a part of the 1973 constitution in:

a. 1977

b. 1980

c. 1985

d. 1986

Answer: (c)

10. The Supreme Judicial Council under the 1973 constitution consists of:

a. 9 members

b. 10 members

c. 5 members

d. 7 membd.

Answer: (c)

Developed by: