Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 15

Glide to success with Doorsteptutor material for IEO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

205. The theorist who postulated the drive called a will to power is:

(A) Adler.

(B) May.

(C) Fromm.

(D) Binswanger.

(E) Horney.

Answer: A

206. Experimental neurosis is achieved through:

(A) Similarity of response categories.

(B) Approach avoidance conflict.

(C) Differential rewarding of indistinguishable stimuli.

(D) Over extinguishing an operant behavior.

(E) Inappropriate response generalizations.

Answer: C

207. The three-color theory of color vision is most associated with:

(A) Muller.

(B) Helmholz.

(C) Hering.

(D) Von Bekesy.

(E) Newton.

Answer: B

208. The notion that intellectual faculties can be strengthened through studying subjects like Latin and physics is called the doctrine of:

(A) Convergent thinking.

(B) Primary mental abilities.

(C) Overcompensation.

(D) Formal disciplines.

(E) Reflex arcs.

Answer: D

209. The GSR is a measure of:

(A) Neural activity.

(B) Information processing functions.

(C) Retinal disparity.

(D) Endocrine hormonal secretions.

(E) Surreptitious behavior.

Answer: A

210. Studies of children raised in institutions where care was minimal indicate that:

(A) Nurses tend to be abusive.

(B) Development depends on genetic factors.

(C) Motor skills develop normally although intelligence is retarded.

(D) Without appropriate stimulation, normal development is retarded.

(E) There is a higher incidence of schizophrenia as the children mature.

Answer: D

211. A car seen at some distance will still seem about its real size to most drives. This is explained by the concept of:

(A) Constancy.

(B) Parallax.

(C) Saccadic movement

(D) Disparity.

(E) Convergence.

Answer: A

212. The frequency of sound waves determines the:

(A) Pitch

(B) Timbre

(C) Loudness

(D) Resonance

(E) Melody

Answer: A

213. In a normal distribution, the percentage of cases included within ±3 of the standard deviation from the mean is approximately:

(A) 50%

(B) 68%

(C) 32%

(D) 95%

(E) 98%

Answer: E

214. The all-or-none principle means that:

(A) All neurons entering the synapse discharge at the same time.

(B) The refractory period is complete or there is none at all.

(C) Once the action-potential threshold is reached, the whole neuron fires.

(D) All fibers in a nerve are activated simultaneously or not at all.

(E) The perceptual threshold is absolute.

Answer: C

215. It is better to use the median rather than the mean for a distribution when:

(A) The mean will yield a score too far from the mode.

(B) The extreme scores would affect the average disproportionately.

(C) The standard deviation is also needed.

(D) The mean is not a whole number.

(E) High reliability is needed.

Answer: B

216. The reliability coefficient is valuable in determining:

(A) How consistently a person will retain his relative rank in the group if an equivalent test is given.

(B) How many points a person’s score is likely to change if an equivalent test is given.

(C) Whether or not the test is measuring what it is supposed to measure.

(D) Whether or not the test is related to actual performance of the task being assessed.

(E) If there are fewer factors which can account for the variables measured.

Answer: A

Question 217 is based on the following table giving information on two tests administered to the same group of students.

Comprehension Word Fluency

Test Test

Number of test items 100 100

Subject A’s score 75 45

Group mean 60 35

Standard deviation 10 05

217. From the above scores it can be said that:

(A) Subject A did better in comprehension than in word fluency.

(B) Subject A did better in word fluency than in comprehension.

(C) Subject A did equally well on both tests.

(D) Without the percentile rankings it is impossible to say which test Subject A did better on.

(E) The comprehension test was difficult for the group.

Answer: B

218. A conditioned stimulus continually presented without reinforcement is likely to produce:

(A) Experimental neurosis.

(B) Retroactive inhibition.

(C) Classical conditioning.

(D) Extinction.

(E) Higher order conditioning.

Answer: D