Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 18

Glide to success with Doorsteptutor material for ISS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

249. In rats, ablation to the ventromedial hypothalamus produces:

(A) Excessive overacting.

(B) Fatal anorexia.

(C) Extreme nausea.

(D) Fatal hyperphasia.

(E) Loss of appetite.

Answer: A

250. Lewin’s field theory is also called:

(A) Vactor analysis.

(B) Typology.

(C) Biological homeostasis theory.

(D) Topology.

(E) Group dynamics.

Answer: D

251. To study the development of a child at different ages, the most appropriate method of investigation is:

(A) Longitudinal.

(B) Correlational.

(C) Naturalistic.

(D) Experimental.

(E) Cross-sectional.

Answer: A

252. The number of questions in a test is most directly related to:

(A) Validity.

(B) Reliability.

(C) Objectivity.

(D) Utility.

(E) Homogeneity.

Answer: B

253. If an adult experience damage to the left hemisphere of his cortex, the likely result is that his:

(A) Vision will be impaired.

(B) Language will be impaired.

(C) Most body functions will be impaired until the right hemisphere can compensate.

(D) Emotions will become extremely disturbed.

(E) Motor functions will be impaired.

Answer: B

254. To extinguish a classically conditioned response, the experimenter should omit the:

(A) Unconditioned stimulus.

(B) Conditioned stimulus.

(C) Unconditioned response.

(D) Discriminative stimulus.

(E) Reinforcement schedule.

Answer: A

255. The prisoner’s dilemma game is interesting to psychologists because it:

(A) Compares cooperative and competitive behavior.

(B) Shows how people behave in a confined situation.

(C) Can be used to allow people to act out their aggression.

(D) Shows how involving a role-playing situation can be.

(E) Assesses how much pressure people will inflict on others.

Answer: A

256. The “Boomerang” effect in attitude-change research is commonly called:

(A) Scapegoating.

(B) Reactance theory.

(C) Self-perception.

(D) Social disinhibition.

(E) Inoculation theory.

Answer: B

257. The deference between white and gray matter in the brain is evident in the contrast between:

(A) Nuclei and ganglia.

(B) Limbic system and cortex.

(C) Tracts and nerves.

(D) Dorsal roots and ventral roots.

(E) Cell bodies and fibers.

Answer: E

258. Sensory preconditioning is most like:

(A) Superstitious learning.

(B) Habituation.

(C) Shaping.

(D) Pseudoconditioning.

(E) Experimental neurosis.

Answer: D

259. Neural impulses which are conducted from the receptors to the CNS are called:

(A) Reflex arcs.

(B) Somatic responses.

(C) Ganglia.

(D) Efferent impulses.

(E) Afferent impulses.

Answer: E

260. The term “ideation”:

(A) Refers to higher-order cognitive functioning.

(B) Describes the disturbed thought patterns of schizophrenics.

(C) Is used by Jungian psychologists instead of the Freudian term “super-ego.”

(D) Refers to the sublimation of sexualized fantasies in Freudian psychology.

(E) Is a commonly used shorthand in clinical psychology for “suicidal ideation.”

Answer: E

261. The smallest amount of stimulation needed to produce a perception of that stimulation is called the:

(A) Constant stimulus.

(B) Difference threshold.

(C) Absolute threshold.

(D) D”.

(E) Point of objective reality.

Answer: C

262. To get a clear image of an object in very dim light, one would fixate the object at the:

(A) Fovea.

(B) Periphery of the retina.

(C) Optic disc.

(D) Cornea.

(E) Point where the cones are most numerous.

Answer: B

263. The cutaneous sensation which has no specific receptor is the sense of:

(A) Coldness.

(B) Heat.

(C) Warmth.

(D) Freezing.

(E) Lightness.

Answer: B

264. Rejecting the null hypothesis when it is true is called:

(A) The critical ratio.

(B) The standard error.

(C) The standard inference.

(D) Type I error.

(E) Type II error.

Answer: D