Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 20

Glide to success with Doorsteptutor material for CAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

280. Tourette syndrome is associated with dysfunction of the:

(A) Cingulate cortex.

(B) Limbic striatum.

(C) Neostriatum.

(D) Brain stem.

(E) Substantia nigra.

Answer: A

281. The modern version of the EEG is (are):

(A) Microelectrodes.

(B) PET.

(C) CT (or CAT).

(D) Histoflurescence.

(E) MRI.

Answer: B

282. Follicle-stimulating hormones:

(A) Increase female secondary sex traits.

(B) Play a role in maturation of the ova.

(C) Cause the follicles to release the ovum.

(D) Help the ovum to be received by the uterus.

(E) Are associated with sex-drive.

Answer: B

283. Latane is known for his work on:

(A) Bystander intervention.

(B) Experimenter expectancies.

(C) Perception and cognition.

(D) Field theory.

(E) Group dynamics.

Answer: A

284. As opposed to an experimental study, a correlational research design:

(A) Does not operationally define the variables.

(B) Controls for concomitant variables.

(C) Is the only viable technique for longitudinal studies.

(D) Does not manipulate the independent variables.

(E) Uses parametric statistical analysis and levels of confidence.

Answer: D

285. If a cumulative response curve shows a decline after 20 minutes, it would indicate that:

(A) There was spontaneous recovery.

(B) The number of errors exceeded the number of correct responses.

(C) The trial period was ending.

(D) The US should be reintroduced.

(E) There was an error in drawing the curve.

Answer: E

286. Schacter found that, compared with normal-weight subjects tend to:

(A) Show less affect.

(B) Respond more to external eating cues.

(C) Be more defensive in responding to questions.

(D) Ignore external cues and respond only to internal physical eating cues.

(E) Forget more quickly what they had eaten.

Answer: B

287. Most patients hospitalized for mental disorders suffer from:

(A) Neurosis.

(B) Dissociation.

(C) Depression.

(D) Hysteria.

(E) Schizophrenia.

Answer: E

288. For most learning tasks, the optimal use of practice time would be to engage in:

(A) Spontaneous practice.

(B) Massed practice.

(C) Distributed practice.

(D) Contingent practice.

(E) Noncontingent practice.

Answer: C

289. The Young-Helmholz theory proposes that:

(A) There are three types of cones in the retina that are responsive to the colors red, blue, and green.

(B) In response to auditory stimuli, the receptors fire in groups or volleys.

(C) Changes in illumination produce changes in the perception of color.

(D) Perceptions of most physical shapes, once learned, exist as cell assemblies in the brain and are strengthened with increased use.

(E) Tests is not a unitary perception but depends also on the senses of touch ad smell.

Answer: A

290. Korsakov’s syndrome is most often associated with:

(A) Aphasia.

(B) Insomnia.

(C) Anorexia.

(D) Alcoholism.

(E) Epilepsy.

Answer: D

291. The TAT and House-Tree-Person are:

(A) Tests of special abilities.

(B) Tests for organic brain damage.

(C) Tests of infant development.

(D) Projective tests.

(E) Interest inventories.

Answer: D

292. The originator(s) of the notion of the “myth of mental illness” is (are):

(A) HMOs.

(B) May.

(C) Szasz.

(D) Laing.

(E) Masters and Johnson.

Answer: C

293. Infertility rates among married couples are:

(A) Increasing because of increasing environmental taeratogens.

(B) About 15%

(C) Usually due to problems in the man.

(D) Usually due to problems in the woman.

(E) Decreasing because of greater education in sexual behavior.

Answer: B

294. The hormone ACTH is secreted primarily in periods of:

(A) Increased pressure.

(B) REM sleep.

(C) NREM sleep.

(D) Euphoria.

(E) Sexual arousal.

Answer: A

295. Lesions to Broca’s area of the frontal lobe are likely to result in:

(A) Insomnia.

(B) Decrease of visual acuity.

(C) Some loss of memory.

(D) Inability to maintain balance.

(E) Expressive aphasia.

Answer: E