Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 22

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

312. The therapeuque technique of reciprocal inhibition is primarily based on the paradigm of:

(A) Operant conditioning.

(B) Classical conditioning.

(C) Latent learning.

(D) Drive reduction learning.

(E) Insight learning.

Answer: B

313. Primal scream and implosion therapy models are based on the Freudian principle of:

(A) Introjection.

(B) Sublimation.

(C) Identification.

(D) Projection.

(E) Catharsis.

Answer: E

314. A distribution with a negative standard deviation is one which:

(A) Is negatively skewed.

(B) Is bimodal.

(C) Has been incorrectly computed.

(D) Has too small an n to be statistically significant.

(E) Cannot be factor-analyzed.

Answer: C

315. If you remember nothing else from your studies of remembering, remember SQ3R, which stands for:

(A) Survey, question, read, recite, review.

(B) Search, question, read, redo, retrieve.

(C) Store, quiet, read, rehearse, relearn.

(D) Search, question, read, recite, retain.

(E) Sample, question, read, review, recite.

Answer: A

316. Gilligan’s additions to the research on moral development by Kohlberg include:

(A) The criticism that Kohlberg found women’s scores lagging men’s scores primarily because of tester’s gender bias.

(B) The claim that woman tend to be more concerned with the welfare of others than with moral abstractions.

(C) A reduction in the number of moral stages from six to three, in keeping with Freudian psychology.

(D) A clear demonstration that women’s moral behavior is more consistent than men’s moral behavior.

(E) A demonstration that the “morality of nonviolence” cannot be successfully implemented in men.

Answer: B

317. Roger Shepard is most associated with work in:

(A) Psychophysical scaling.

(B) Vision.

(C) Sleep.

(D) Hemispheric localization.

(E) Cortical deactivation.

Answer: A

318. Alzheimer patients:

(A) Show deterioration of the hippocampus and cerebral cortex.

(B) Have an extra chromosome.

(C) Produce excess ACTH.

(D) Show diminished blood flow in the frontal lobes.

(E) Release excess amounts of dopamine.

Answer: A

319. Bowlby’s ethological theory of infant-mother attachment claims:

(A) Mother-infant attachment is controlled by nature, not nurture.

(B) The mother leads the child’s learning by modeling.

(C) Multiple mothering figures have little effect on infants until late in development.

(D) Feeding alone does not necessarily lead to attachment.

(E) The mother’s primary role is reduction of raging drives.

Answer: D

320. Gale’s cognitive therapist trains Gale to interrupt his undesirable thoughts by shouting “Stop!” to himself whenever the thoughts appear. Gale is being taught:

(A) Thought stoppage.

(B) Stress inoculation.

(C) Implosion therapy.

(D) Desensitization.

(E) Aversion therapy.

Answer: A

321. Julie gains sexual excitement and arousal from rubbing her body against unsuspecting standees in elevators, buses, and other public places. Julie could be diagnosed as:

(A) A narcissistic personality.

(B) Having a paraphilia.

(C) A paraphrenic.

(D) Having a fetish.

(E) A pedophiliac.

Answer: B

322. The term “animal magnetism” is associated with:

(A) Tinbergen.

(B) Lorenz.

(C) The MRI.

(D) Mesmer.

(E) The PET scan.

Answer: D

323. A cumulative response curve is:

(A) A dependent variable.

(B) An independent variable.

(C) An operational variable.

(D) A transitional variable.

(E) None of the above.

Answer: A

324. Some ranchers wish to protect their sheep from wolves and coyotes. They place pieces of meat injected with lithium carbonate (a substance distasteful, though harmless, to predators) in field, hoping it is eaten by the predators. In this example, the bait (the injected meat) is a:

(A) CS.

(B) CR.

(C) UCS.

(D) UCR.

(E) Vicarious reinforcement.

Answer: C

325. Phenomenology is closest to:

(A) Information-processing.

(B) Behavioral therapy.

(C) Psychoanalysis.

(D) Stress-reduction therapy.

(E) Gestalt psychology.

Answer: E

326. A person with a high score on a personality test measuring aggression is actually aggressive. These shows:

(A) Test reliability.

(B) Predictive validity.

(C) Concurrent validity.

(D) Content validity.

(E) Face validity.

Answer: C