Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 23

Glide to success with Doorsteptutor material for CA : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

327. Drugs prescribed for Alzheimer’s disease block transmission of:

(A) Acetylcholine.

(B) Motor neurons.

(C) Epinephrine.

(D) Norepinephrine.

(E) Endorphins.

Answer: A

328. Laymen frequently use the term “psychosomic” to describe physical symptoms that have a dubious physical cause. The closest modern DSM equivalent term is:

(A) Hypochondria.

(B) Psychogenic disorders.

(C) Conversion hysteria.

(D) Malingering.

(E) Somatoform disorders.

Answer: E

329. Memory formation is disrupted most by:

(A) Stimulants.

(B) Steroids.

(C) Depressants.

(D) Sleep.

(E) Nicotine.

Answer: C

330. A major brain structure that determines the timing and force of movements and muscle contractions is the:

(A) Cerebral cortex.

(B) Thalamus.

(C) Medulla oblongata.

(D) Hypothalamus.

(E) Cerebellum.

Answer: E

331. Two measures of different variables with a correlation of 1.0 would have regression lines that:

(A) Are orthogonal.

(B) Cross.

(C) Coincide.

(D) Have negative slopes and are parallel.

(E) Have positive slopes and are parallel.

Answer: C

332. Chomsky’s theory of language development:

(A) Stresses the role of explicit instruction.

(B) Stresses hypothesis testing and self-correction.

(C) Is the basis for computer AI programming.

(D) Assumes humans have a biological predisposition to develop language.

(E) Assumes language development is generally one stage behind cognitive development.

Answer: D

333. The brain wave showing 8 to 12 cps with large variations is called:

(A) Alpha.

(B) Beta.

(C) Theta.

(D) Delta.

(E) Omega.

Answer: A

334. The differences between rods and cones show up on:

(A) Color constancy.

(B) Experiments of visual deprivation.

(C) Tests of binocular vision.

(D) Dark adaptation.

(E) Afterimages.

Answer: D

335. Fractional estimation and magnitude estimation are methods for arriving at:

(A) Sensory thresholds.

(B) Weber functions.

(C) Signal detection.

(D) Difference thresholds.

(E) Subliminal thresholds.

Answer: A

336. The statement, “The afraid because I run,” would be supported by the theory of:

(A) Cannot-Bard.

(B) James-Lange.

(C) Muller-Lyre.

(D) Miller-Dollard.

(E) Schacter-Singer.

Answer: B

337. Synchronized EEG recordings are caused by:

(A) Lesions to the RAS.

(B) Suppressed neural activity.

(C) Neurons firing in unison.

(D) Conscious alertness.

(E) Thalamic inactivity.

Answer: C

338. Signal detection is most likely to be used in tasks measuring:

(A) Eidetic imagery.

(B) Vigilance.

(C) Daydreaming.

(D) Iconic memory.

(E) Echoic elaboration.

Answer: B

339. Existential psychology most closely approximates the approach of:

(A) Psychoanalysis.

(B) Empiricism.

(C) Functionalism.

(D) Associationism.

(E) Phenomenology.

Answer: E

340. The Stage of sleep showing sleep spindles and/or K-complexes is:

(A) Stage one.

(B) Stage two.

(C) Stage three.

(D) Stage four.

(E) REM sleep.

Answer: B

341. A large 1985 study of Vietnam veterans found that the most severe psychopathology developed in those who had:

(A) Participated in abusive combat violence.

(B) Been injured in combat.

(C) Been recruited, as opposed to volunteering.

(D) Come from dysfunctional families.

(E) Come from the lowest socioeconomic levels.

Answer: A

342. Of the following, the pair that is incorrectly matched is:

(A) Bowlby—stranger anxiety.

(B) Spitz—anaclitic depression.

(C) Mahler—symbiotic psychosis.

(D) Kanner—autism.

(E) Hartmann—ego autonomy.

Answer: A

Developed by: