Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 3

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

30. A nerve is:

(A) A neuron.

(B) A synaptic connection.

(C) An axon.

(D) A bundle of nerve fibers.

(E) A cluster of cell bodies.

Answer: D

31. The autonomic nervous system activates:

(A) Smooth muscles.

(B) Skeletal muscles.

(C) Striated muscles.

(D) Voluntary muscles.

(E) None of the above.

Answer: A

32. Studies of the imprinting of ducklings have shown that:

(A) Imprinting appears deceptively permanent, but needs occasional reinforcement.

(B) There is a critical period for imprinting.

(C) Ducklings and geese imprint differently from other species.

(D) Imprinting is species-specific.

(E) Imprinting is analogous to “stalking” in humans.

Answer: B

33. Secure attachments between infants and parents:

(A) Have no correlation with social skills in childhood.

(B) Correlate negatively with childhood achievement motivation.

(C) Are more common when parents are permissive than when they are authoritarian.

(D) Correlate positively with socioeconomic status.

(E) Correlate positively with overall social competence later in childhood.

Answer: E

34. Eating is initiated when which of the following brain areas is stimulated?

(A) Lateral thalamus

(B) Reticular formation

(C) Ventromedial thalamus

(D) Lateral hypothalamus

(E) Ventromedial hypothalamus

Answer: D

35. Eating is suppressed when which of the following brain areas is stimulated?

(A) Lateral hypothalamus

(B) Lateral thalamus

(C) Reticular formation

(D) Ventromedial hypothalamus

(E) Ventromedial thalamus

Answer: D

36. REM sleep is called “paradoxical” because:

(A) While the sleeper sleeps, the usual restorative functions of sleep are dormant.

(B) Dreaming occurs during REM sleep, but the sleeper is most easily aroused.

(C) The muscles are at rest while the brain and eyes are active.

(D) The sleeper’s muscles seem to tense and relax in no relation to dream content.

(E) REM sleep seems unnecessary; REM deprivation has no observable effects.

Answer: C

37. Which of the following choices is not characteristic of the id in the Freudian model?

(A) The id is pleasure seeking.

(B) The id is without reason.

(C) The id is structured in terms of time.

(D) The id is unconscious processes.

(E) The id is minimally socialized.

Answer: C

38. Gate control theory provides a plausible explanation of:

(A) Signal-detection theory.

(B) The operation of health maintenance organizations (HMOs).

(C) Biofeedback.

(D) Acupuncture.

(E) Evoked potentials.

Answer: C

39. Alcohol disrupts memory by:

(A) Acting on the hippocampus.

(B) Confusing the reticular formation.

(C) Overstimulating the corpus callosum.

(D) Inhibiting the formation of ACTH.

(E) Interfering with the neurotransmitter serotonin.

Answer: E

40. According to Loftus, eyewitness recollection of traumatic events:

(A) Can be distorted by the phrasing of questions asked.

(B) Is best for mildly and moderately traumatic events and worst for severely traumatic events.

(C) Is more accurate the more “innocent” the bystander.

(D) Varies according to the witness’s cultural biases.

(E) Is surprisingly reliable even under challenge in the courtroom.

Answer: A

41. It does not elicit an operant behavior, yet it serves as a cue that reinforcement is available for operant behaviors. It is a:

(A) Discriminative stimulus.

(B) Higher-order stimulus.

(C) Mental representation.

(D) Secondary stimulus.

(E) Chained stimulus.

Answer: A

42. “The network of individuals and social settings within a culture to which a person must adapt psychologically” is:

(A) Lewin’s field theory.

(B) Osgood’s GRIT.

(C) Bronfenbrenner’s social ecology.

(D) Marcia’s identity status.

(E) Horney’s neoanalytic world.

Answer: C

43. The nonsense syllable is associated with:

(A) Helmholtz.

(B) Fechner.

(C) Jung.

(D) Titchener.

(E) Ebbinghaus.

Answer: E

44. In Freudian terms, sublimation is a:

(A) Reaction formation.

(B) Defense mechanism.

(C) Displacement.

(D) Primary process.

(E) Secondary process.

Answer: B