Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 8

Glide to success with Doorsteptutor material for AP : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 96K)

100. The facility to generate new, creative and different ideas or hypotheses is called:

(A) Nonconformity.

(B) Convergent thinking.

(C) Insight thinking.

(D) Abstraction.

(E) Divergent thinking.

Answer: E

101. The tasks on the original Binet-Simon intelligence test were:

(A) Scaled according to the average competencies of each age level.

(B) Scaled by an expert panel, including grade school reachers.

(C) Chosen on the basis of results of previously standardized tests.

(D) Purposely made difficult so that scaled scores were always lower than actual intelligence.

(E) Culturally limited.

Answer: A

102. According to the Stanford-Binet intelligence test, an eight-year-old child with an IQ of 125 has a mental age of:

(A) 12.5

(B) 10

(C) 8

(D) 6

(E) None of the above.

Answer: B

103. One possible role of an expert psychological witness in a court is to provide an explanation for the role of situational variables in predisposing people toward certain acts. Most people judge other people on the basis of assumed intrapersonal dynamics, not on the basis of situational determinants. The tendency to interpret other people’s behavior on the basis of intrapersonal dynamics rather than situational variables is called:

(A) The neurotic paradox.

(B) Cognitive dissonance.

(C) The double bind.

(D) Paradoxical reactions.

(E) Fundamental attribution error.

Answer: E

104. Among the elderly, alcoholism:

(A) Is more common than among younger generations.

(B) May be less serious because is takes more alcohol to achieve higher blood alcohol levels than among younger drinkers.

(C) May be less serious because, with age, most people gain greater control over their impulses, including the desire to drink.

(D) May be more serious because the elderly drinker is more likely to be a being drinker than is the younger drinker.

(E) May be more serious because is takes less alcohol to achieve higher blood alcohol levels than among younger drinkers.

Answer: E

105. The concept that assert that people perform better when they are in competition than when they are alone is called:

(A) Social facilitation.

(B) Social comparison.

(C) Group dynamics.

(D) Yerkes-Dodson law.

(E) Social reality.

Answer: A

106. Predisposing causes of a disease are referred to as:

(A) Ethology.

(B) Epidemiology.

(C) Ecology.

(D) Etiology.

(E) Environmental factors.

Answer: D

107. The Asch experiment on conformity found that conformity could be reduced by:

(A) Increasing the size of the group.

(B) Varying characteristics of the stimulus.

(C) Contriving responses so they were unanimous.

(D) Contriving responses so they were not unanimous.

(E) Using same-sex experimenters.

Answer: D

108. The Asch and Sherif experiments on conformity behavior indicated that:

(A) Conformity increases as physical reality becomes more uncertain.

(B) People tend to agree with the judgment of a strong group leader.

(C) Most subjects try to please the experimenter by confirming the hypothesis.

(D) Conformity is highest among first-borns.

(E) Laboratory experiments artificially create a conforming demand characteristic that might not predict non-laboratory behavior.

Answer: A

109. In investigations of the risky-shift phenomenon, it was found that:

(A) Subjects will change their minds if they believe the experimenter wants them to.

(B) Subjects don’t generally like to take risks when observes are present.

(C) Subjects are more likely to take risks if the other people nearby have already completed the experiment.

(D) Group are more conservative than individuals.

(E) Groups are less conservative than the individuals who comprise them.

Answer: E

110. “Whenever a response occurs, that response is immediately and completely associated with all stimuli present at that instant.” This statement is most typical of:

(A) Estes.

(B) Guthrie.

(C) Tolman.

(D) Hull.

(E) Skinner.

Answer: B

111. In the study by Schacter and Singer, when subjects were given an emotionally arousing drug but weren’t told of the effect of the drug, they tended to:

(A) Take on the affect of the experimenter.

(B) Take on the affect of others around them.

(C) Become frightened.

(D) Search out some cognitively consistent explanation.

(E) Want to terminate the experiment.

Answer: B

112. The social distance scale was developed by:

(A) Katz and Braley.

(B) Hovland.

(C) Likert.

(D) LaPierre.

(E) Bogardus.

Answer: E

113. The “suppressed rage” hypothesis has been posited to account for which of the following common health disorders?

(A) Hypertension

(B) Anorexia nervosa

(C) Myocardial infarction

(D) AIDS

(E) Atherosclerosis

Answer: A

Developed by: