Public Administration 2001-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Public Administration may be defined as:

(A) Management of industry

(B) Administration of Public

(C) Management of Property

(D) Administrative Capacity

(E) None of these

Answer: (b)

(2) The concept of "bounded rationality" was given by:

(A) Wax Weber

(B) F. W. Riggs

(C) Herbert Simon

(D) Abraham Maslow

(E) None of these

Answer: (c)

(3) Bureaucracy is based on:

(A) Traditional Authority

(B) Personal Authority

(C) Charismatic Authority

(D) Corporate Authority

(E) None of these

Answer: (a)

(4) Behaviorism is associated with:

(A) Rationalism.

(B) Communication.

(C) Socialism.

(D) Humanism

(E) None of these

Answer: (c)

(5) The author of "The Function of the Executive" is:

(A) F. W. Taylor

(B) Chester Bernard

(C) Mary Parker Follet

(D) Henry Fayol

(E) None of these

Answer: (b)

(6) Which of the following is not of the core values of public administration?

(A) Equity

(B) Efficiency

(C) Effectiveness

(D) Bureaucracy

(E) None of these

Answer: (d)

(7) Which of the following is one of the features of bureaucracy conceived by

Max Weber?

(A) Authority

(B) Hierarchy

(C) Publicness

(D) Civil society

(E) None of these.

Answer: (b)

(8) Which of the following is an essential component of a formal organization?

(A) Decentralization

(B) Formal Structure

(C) Power

(D) Centralization

(E) None of these

Answer: ()

(9) Bureaucracy is a form of:

(A) Political Organization.

(B) Social Organization

(C) Community Organization

(D) Private organization

(E) None of these

Answer: (b)

(10) McGregor's name is most commonly associated with one of the following:

(A) Bureaucratic Theory

(B) Scientific Management

C) Theory X and theory Y

(D) Human Relations

(E) None of these

Answer: (c)