Public Administration 2005-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) In an organization, if uniformity of standards and policies is maintained and the head provides direction to all activities, then it is sign of:

(a) Efficiency

(b) Decentralization

(c) Centralizations

(d) Effective Coordination

(e) "None of these

Answer: (c)

(2) Span of Contro 1 Means:

(a) Power to control an enterprise

(b) Duration of executive control

(c) Number of subordinates under a superior's direct control

(d) Overall control of an organization

(e) None of these

Answer: (c)

(3) Public corporations have been created with the objective of:

(a) Increased profits

(b) Handling large scale projects

(c) Creating various job opportunities

(d) Operational flexibility and autonomy

(e) None of these

Answer: (d)

(4) In United State the practice of making appointments in public services on the basis of political affiliation and personal relationship is known as:

(a) Party Privilege

(b) Spoils System

(c) Fitness Principle

(d) Discretion System

(e) None of these

Answer: (b)

(5) In some countries office of the Procurator General, has been created to:

(a) Ensure the working of government departments according to rules and regulations.

(b) Provide legal support to administrative bodies.

(c) Assess the training needs of government departments.

(d) Advocate cases on behalf of the government in the court of law.

(e) None of these.

Answer: (d)

(6) Rcole National d' Administration of France acts as:

(a) A consulting organization to improve administration.

(b) An institution of higher learning

(c) A recruiting-cum-training agency.

(d) A public complaint office

(e) None of these

Answer: (c)

(7) The necessary purpose of financial audit should be to focus on:

(a) Whether the expenditure was incurred for right purpose.

(b) Whether the expenditure had the approval of the top management.

(c) Whether the expenditure was in accordance with rules and procedures.

(d) Whether the expenditure was made on proper time.

(e) None of these.

Answer: (c)

8-fiscal deficit in government budget can be reduced by:

(a) Improving the productivity of the departments.

(b) Closing down some of the expensive projects.

(c) Banning the recreational activities.

(d) Rationalizing expenditure for economy.

(e) None of these.

Answer: (d)

9-In the Maslovv's hierarchy of needs, the middle level needs have been categorized as:

(a.) Self-fulfillment needs

(b) Survival needs

(c) Security needs

(d) Egoistic needs

(e) None of these

Answer: (e)

10-Motivation is the function of intrinsic factors such as appreciation, recognition etc. who gave this theory?

(a)Victor Veroom

(b) Herbert Simon

(c) Fredrick Hcrzberg

(d) David Me Clelland

(e) None of these

Answer: (c)

Developed by: