Sociology 2004-Solved MCQs Arunachal Pradesh PSC Set 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Man is a social animal, who said:

(a) Aristotle

(b) Ibn-i-Khaldun

(e) Max Weber

(d) AI-Ghazali

(e) None of these

Answer: a

(2) Who has written the book "Das KapitaP".

(a) Lewis Morgan

(b) Max Weber

(c) Karl Marx

(d) August Comte

(e) None of these

Answer: c

(3) Who mainly presented the idea of Social Conflict?

(a) Herbert Spencer

(b) Emile Durkheim

(c) Karl Marx

(d) Talcott Parsons

(e) None of these

Answer: c

(4) Who advocated the philosophical approach called idealism for understanding society:

(a) August Comte

(b) Max Weber

(c) George Simmel

(d) Robert Park

(e) None of these

Answer: b

(5) Who is really the founder of Sociology?

(a) Amam Ghazali

(b) Ibh-i-Khaldun

(c) Parsons

(d) Wright Mills

(e) None of these

Answer: e

(6) In the division of labour in the society which one of two types of solidarity identified by Durkheim:

(a) Mechanical and Organic Solidarity

(b) Mechanical and Physical Solidarity

(c) Physical and Spiritual Solidarity

(d) Physical and Organic Solidarity

(e) None of these

Answer: a

(7) Who mainly advocated that "the economic structure of the society is the real foundation of the society":

(a) Karl Marx

(b) Charlus Coaley

(c) Robert Merton

(d) August Comte

(e) None of these

Answer: c

(8) Which one is first step of knowledge:

(a) Theory (b) Law (c) Assumption (d) Intuitive (e) None of these

Answer: d

(9) Concept of Co-variation means:

(a) When two variables vary together

(b) Remain Unchanged

(c) One variable changes, other remains unchanged

(d) None of these

Answer: a

(10) Age is a:

(a) Nominal variable

(b) Ordinal variable

(c) Interval

(d) Ratio

(e) None of these

Answer: b