Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 2 of 10)

  1. Name the country which is known as the ‘Land of Morning Calm’

    1. Japan

    2. Korea

    3. Indonesia

    4. Canada

    Answer: b

  2. What is the precise time taken by the earth for one rotation?

    1. 24 hr

    2. 24 hr 30 min

    3. 23 hr 56 min 4.09 sec

    4. 24 hr 5 min 5.02 sec

    Answer: c

  3. The total area of Assam is

    1. 80645 km2

    2. 78438 km2

    3. 79012 km2

    4. 77901 km2

    Answer: b

  4. The largest continent in the world is

    1. Europe

    2. North America

    3. Asia

    4. Africa

    Answer: c

  5. Assam State enjoys

    1. tropical climate

    2. hot climate

    3. warm climate

    4. cold climate

    Answer: a

  6. Terai zone is situated at Assam's

    1. North zone

    2. East zone

    3. South zone

    4. West zone

    Answer: b

  7. The National Park of Assam where the rare white-winged duck (Deohanh) is found is

    1. Nameri

    2. Dibru Saikhowa

    3. Manas

    4. Orang

    Answer: a

  8. What is the name of the new island emrging out of the Bay of Bengal?

    1. Sonali

    2. Dhan Khuli

    3. Purbasa

    4. Uttara

    Answer: c

  9. Which of the following is related to international trade?

    1. EXIM

    2. IIP

    3. FPO

    4. TQM

    Answer: a

  10. Of the total geographical area of Assam the total area under forest is

    1. 33 p. c

    2. 22 p. c

    3. 28 p. c

    4. 19 p. c

    Answer: b