Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 6 of 10)

  1. Ahalya Bai was distinguished

    1. Maratha leader

    2. Rajput leader

    3. Sikh leader

    4. Mughal leader

    Answer: a

  2. During which period did the East India Company begin to build up its territorial power in India?

    1. Beginning of the 18th century

    2. Last quarter of the 17th century

    3. Middle of the 18th century

    4. First quarter of the 19th century

    Answer: c

  3. What is the date of the Third Battle of Panipat?

    1. AD 1551

    2. AD 1661

    3. AD 1761

    4. AD 1861

    Answer: c

  4. Which Act transferred power from the Company to the Crown in India?

    1. Act of 1861

    2. Act of 1892

    3. Act of 1858

    4. Act of 1853

    Answer: c

  5. The first railway line in India was laid in

    1. 1852

    2. 1853

    3. 1857

    4. 1885

    Answer: b

  6. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ was given by

    1. Chandrashekhar Azad

    2. Muhammad Iqbal

    3. Bhagat Singh

    4. Mahatma Gandhi

    Answer: b

  7. Which of the following events can be ascribed to the year 1919?

    1. Jallianwala Bagh Massacre

    2. Partition of Bengal

    3. Permanent Settlement of Bengal

    4. Subsidiary Alliance

    Answer: a

  8. In 1826, the Treaty of Yandaboo was sigried by which the British practically occupied Assam from the Burmese, In which year was Burma annexed by the British?

    1. 1837

    2. 1826

    3. 1864

    4. 1891

    Answer: d

  9. Who wrote ‘Vande Matram’

    1. Muhammad Iqbal

    2. Sarat Chandra Chatterjee

    3. Bankim Chandra Chaterjee

    4. Rabindra Nath Tagore

    Answer: c

  10. The earliest historical dynasty of Assam was that of the

    1. Palas

    2. Varmans

    3. Narakas

    4. Salastambhas

    Answer: b