BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 15 of 15)

Download PDF of This Page (Size: 115K)

  1. Who was the father of Indian Renaissance?

    1. Bal Gangadhar Tilak

    2. Dayananda Saraswati

    3. Shraddhananda

    4. Raja Ram Mohan Roy

    Answer: d

  2. ‘Swaraj Dal’ was founded by

    1. Tilak and Chittaranjan Das

    2. Gandhi and Motilal Nehru

    3. Gandhi and Tilak

    4. Chittaranjan Das and Motilal Nehru

    Answer: d

  3. Who founded the ‘Theosophical Society’

    1. Madame H P Blavatsky

    2. Raja Ram Mohan Roy

    3. Mahatma Gandhi

    4. Swami Vivekananda

    Answer: a

  4. Which one of the following books was written by Tilak?

    1. India in Transition

    2. Gita Rahasya

    3. Gokhale-My Political Guru

    4. Discovery of India

    Answer: b

  5. Where was Mahaveer Swami born?

    1. Kundagram

    2. Pataliputra

    3. Magadh

    4. Vaishali

    Answer: d

  6. Where did Mahatma Buddha's ‘Mahaparinirvan’ take place?

    1. Lumbini

    2. Bodh Gaya

    3. Kushinara

    4. Kapilavastu

    Answer: c

  7. At which place did Mahatma Buddha give his first ‘Dharmachakrapravartan’

    1. Lumbini

    2. Sarnath

    3. Pataliputra

    4. Vaishali

    Answer: b

  8. What was the early capital of Magadh?

    1. Pataliputra

    2. Vaishali

    3. Rajagriha (Girivraja)

    4. Champa

    Answer: c

  9. What was the name of the dynasty of Ajatshatru?

    1. Maurya

    2. Haryanka

    3. Nanda

    4. Gupta

    Answer: b

  10. The Third Buddhist Council was convented at

    1. Takshashila

    2. Sarnath

    3. Bodh Gaya

    4. Pataliputra

    Answer: d