BPSC Prelims 2011 Solved Paper (Part 8 of 15)

  1. The value of x-[y-{z- (x-y-z) }] is

    1. x + y + z

    2. x-y-z

    3. 1

    4. 0

    Answer: c

  2. If the function f: I--? R, f (x) = log x then the value of f (x) + f (y) is

    1. f (xy)

    2. f (x + y)

    3. f (x/y)

    4. f (y/x)

    Answer: c

  3. The median of 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 is

    1. 8

    2. 9

    3. 10

    4. 11

    Answer: b

  4. The inverse of the matrix is

    1. N/A

    2. N/A

    3. N/A

    4. N/A

    Answer: c

  5. The length of the minute hand of a clock is 12 cm. Then the area swept by the minute hand in one minute will be

    1. 2212 cm2

    2. 2310 cm2

    3. 2412 cm2

    4. None of the above

    Answer: d

  6. A player completes 2200-metre race in any circular path with 7 revolutions. Then the radius of the circular path is (1t = ~2)

    1. 30 metres

    2. 40 metres

    3. 50 metres

    4. 60 metres

    Answer: c

  7. The coordinates of the mid-point on joining the points P (4, 6) and Q (-4, 8) will be

    1. (2, 7)

    2. (7, 2)

    3. (7, 0)

    4. (0, 7)

    Answer: d

  8. Which one among the following is not a reason for practising tank irrigation in the Peninsular India?

    1. The undulating relief and hard rocks

    2. Little percolation of rain water due to impervious rock structure

    3. Most of the rivers of Peninsular India are perennial

    4. There are many streams which become torrential during rainy season

    Answer: c

  9. In triangle PQR if L. P = 1200 and PQ = PR, then L. Q and L. R will be respectively

    1. 60° 30°

    2. 30° 40°

    3. 30° 30°

    4. 20° 40°

    Answer: c