CGPSC General Studies 2011 Solved Paper (Part 14 of 15)

  1. As per the recent data, which among the following is the top state in terms of number of domestic tourist visits

    1. Andhra Pradesh

    2. Uttar Pradesh

    3. Goa

    4. Rajasthan

    Answer: a

  2. How many members are nominated in the Legislative council of Uttar Pradesh by the State Governer?

    1. ⅒ of the total members

    2. ⅛ of the total members

    3. ⅐ of the total members

    4. ⅙ of the total members

    Answer: d

  3. Which of the following district is part of Narmada basin?

    1. Rajanandgaon

    2. Raipur

    3. Bastar

    4. Korba

    Answer: a

  4. The median of the 2, 3, 4, 5, 7, 1, 8, is

    1. 4

    2. 5

    3. 7

    4. 11

    Answer: a

  5. Which among the following is the Top State in India in terms of Foreign Tourist Visits?

    1. Rajasthan

    2. Goa

    3. Maharashtra

    4. Delhi

    Answer: c

  6. Which of the following is not true about the Anti-Defection Bill?

    1. An MP or an MLA will be disqualified if he has voluntarily given in the membership of the party to which he belonged.

    2. In the event of a member's absence from voting in the house on a particular issue the MP or MLA will be disqualified.

    3. A member shall not be disqualified if there is a merger of political parties.

    4. The Speaker of the Lok Sabha will not be disqualified if he becomes a member of another political party later on:

    Answer: d

  7. The average annual rainfall of Chhattisgarh is

    1. 1400 − 1425 m. m.

    2. 1390 − 1400 m. m.

    3. 1425 − 1450 m. m.

    4. 1300 − 1325 m. m.

    Answer: a

  8. Mode of the distribution 3, 5, 7, 4, 2, 1, 4, 3, 4, is

    1. 2

    2. 5

    3. 3

    4. 4

    Answer: d

  9. Who is the Managing Director (MD) of Delhi-Metro Rail Corporation (DMRC) at present?

    1. Shri Mangoo Singh

    2. Shri E Shridharan

    3. Shri M Gopalan

    4. None of these

    Answer: a

  10. Which of the following is the subject of Concurrent List?

    1. Police

    2. Criminal matters

    3. Radio and Television

    4. Foreign Affairs

    Answer: b