Jammu and Kashmir Prelims 2017 – Geography Solved Paper – Part 1 (Q. 1-30) (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 185.49 K)

Here is the Jammu and Kashmir Prelims 2017 – Geography Solved paper – Part 1 (Q. 1 - 30). The question paper was more or less direct. Some of questions were not clearly mentioned as to what the examiner exactly wants to ask. But yes, those expected more than 100 out of 120 shouldn’t waste time and start there preparation for Mains exam soon.

Q: 1. Who said “the present is the key to the past”?

(A) Hutton

(B) Playfair

(C) Penck

(D) Pratt

Answer: A

Q: 2. What is the name for the term which suggests that the same processes that operate today operate over very long timescales?

(A) Reductionism

(B) Positivism

(C) Darwinism

(D) Uniformitarianism

Answer: D

Q: 3. The average density of the earth is

(A) 7.5

(B) 5.5

(C) 2.7

(D) 4.3

Answer: B

Q: 4. Which of the following feature is the product of vulcanicity?

(A) Geosynclines

(B) Escarpment

(C) Caldera

(D) Atoll

Answer: C

Q: 5. Which one of the following features, is the product of river deposition?

(A) Scree

(B) Earth Pillar

(C) Land/side

(D) Levee

Answer: D

Q: 6. Any landform is a function of its structure, process & time, propounded by

(A) W M Davis

(B) Penck

(C) Pratt

(D) Airy

Answer: A

Q: 7. The Mississippi delta is a good example of

(A) Arcuate Delta

(B) Birds foot Delta

(C) Cuspate

(D) Estuarine

Answer: B

Q: 8. Nunatak is

(A) The ice peaks in the glacier region

(B) The Rock Peak Surrounded By Ice

(C) The Highest Point In a Glacier

(D) None of the above

Answer: B

Q: 9. Which of the following is not associated with Limestone topography?

(A) Karst-Window

(B) Sinking Creeks

(C) Bogas

(D) Hanging Valleys

Answer: D

Q: 10. What is the final stage of the cycle of erosion?

(A) Desert Plains

(B) Meanders

(C) Ocean Floor

(D) Peneplain

Answer: D

Q: 11. The layer in which the environmental lapse rate is approximately uniform is known as

(A) Stratosphere

(B) Troposphere

(C) Ionosphere

(D) Exosphere

Answer: B

Q: 12. The southern lights in thermosphere are known as

(A) Aurora Borealis

(B) Heterosphere

(C) Aurora Austrailis

(D) Solar-Flare

Answer: C

Q: 13. The amount of insolation reaching the outer limit of the atmosphere is termed as

(A) Radiation

(B) Convection

(C) Conduction

(D) Solar Constant

Answer: D

Q. 14 Rhythmic rise and fall of temperature in 24 hour period is known as:

(A) Monthly range of temperature

(B) Diurnal range of temperature

(C) Annual range of temperature

(D) None of these

Answer: B

Q: 15. The Main cause of the deflection of winds is

(A) Revolution of the Earth

(B) Revolution of the Sun

(C) Rotation of the Earth

(D) Rotation of the Moon

Answer: C

Q: 16. Which of the following belongs to terrigenous sediments?

(A) Tekrite Spheres

(B) Quartz Sands, Clays

(C) Calcareous and Siliceous Oozes

(D) Manganese nodules, Phosphorite

Answer: B

Q: 17. Which one of the following is a warm current

(A) Benguela

(B) Falkland

(C) California

(D) Kuroshio

Answer: D

Q: 18. Which is the marine organisms living in the open ocean cannot withstand great changes of salinity.

(A) Stenohaline

(B) Euryhaline

(C) Homohaline

(D) Thermocline

Answer: A

Q: 19. The zone of cold water between the Florida coast and Gulf Stream is known as

(A) Cold wall

(B) Warm wall

(C) Warm Current

(D) Cold Current

Answer: A

Q: 20. Which of the following Deep-sea basins is part of Pacific Ocean?

(A) Banda Basin

(B) Guinea Basin

(C) South Australia Basin

(D) Agulhas Basin

Answer: A

Q: 21. The distance between the North Pole and South Pole is

(A) 0 degrees

(B) 90 degrees

(C) 180 degrees

(D) 360 degrees

Answer: C

Q: 22. From the following Arab scholars, who is best known for his extensive travels and written accounts of geographical importance?

(A) Ibn-Haukal

(B) Al-Masudi

(C) Al-Biruni

(D) Ibn-Battuta

Answer: D

Q: 23 The main occupation of the Gonds is

(A) Food gathering

(B) Forestry

(C) Hunting

(D) Cultivation

Answer: D

Q: 24. Which one of the following is not related with informal sector of economy?

(A) Market type of economy

(B) Unskilled/semiskilled labour force

(C) Temporary and unstable income

(D) Capitalist mode of economy

Answer: A/D

Q: 25. The rice producing areas are associated with

(A) Low density of population

(B) Moderate density of population

(C) High density of population

(D) None of the above

Answer: C

Q: 26. Kirkuk is the most important oil field in

(A) Russia

(B) Iraq

(C) Kuwait

(D) Syria

Answer: B

Q: 27. Which country is the largest producer of cotton in the world?

(A) India

(B) USA

(C) Pakistan

(D) China

Answer: D

Q: 28. Which of the following is the steel manufacturing center in the world?

(A) New York

(B) Detroit

(C) Leningrad

(D) Chicago

Answer: D

Q: 29. The term ‘Rand’ is associated with

(A) Diamond Mines of South Africa

(B) Gold Mines of Belgian Congo

(C) Gold mines of South Africa

(D) None of the above

Answer: C

Q: 30. Largest producer of zinc

(A) USA

(B) Peru

(C) China

(D) Australia

Answer: C

- Published/Last Modified on: April 9, 2017

KAS Upd.