Jammu and Kashmir Prelims 2017 – Geography Solved Paper – Part 3 (Q. 61-90) (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 184.56 K)

Here is the Jammu and Kashmir Prelims 2017 – Geography Solved paper – Part 3 (Q. 61 - 90). The question paper was more or less direct. Some of questions were not clearly mentioned as to what the examiner exactly wants to ask. But yes, those expected more than 100 out of 120 shouldn’t waste time and start there preparation for Mains exam soon.

Q: 61. The canal, which links Pacific and Atlantic Ocean

(A) Panama

(B) Suez

(C) Kiel

(D) None of these

Answer: (A)

Q: 62. World’s biggest fresh water lake is

(A) Baikal lake

(B) Superior lake

(C) Nyasa lake

(D) Victoria lake

Answer: (A)

Q: 63. Which one of the following towns is not the railway station of Canadian Pacific Railway?

(A) Regina

(B) Winning

(C) San Francisco

(D) Vancouver

Answer: (C)

Q: 64. The river Mississippi falls in

(A) The Gulf of Mexico

(B) Atlantic Ocean

(C) Pacific Ocean

(D) Superior lake

Answer: (A)

Q: 65. Sierra Nevada is the name of

(A) An animal of America

(B) A disease found in America

(C) A fruit found in America

(D) A mountain in America

Answer: (D)

Q: 66. The biggest meat market of the world is in

(A) London

(B) Boston

(C) Chicago

(D) Winnipeg

Answer: (C)

Q: 67. Red Indians are the original inhabitants of

(A) Africa

(B) North America

(C) Asia

(D) Europe

Answer: (B)

Q: 68. Which part of North America is the most thinly populated?

(A) Alaska

(B) California

(C) Eastern Part of U. S. A

(D) The region of great lakes

Answer: (A)

Q: 69. Halifax is famous for export of________

(A) Wood and its articles

(B) Fish and Fruits

(C) Petroleum

(D) Wheat

Answer: (B)

Q: 70. What is the chief agricultural product of the U. S. A. ?

(A) Maize

(B) Cotton

(C) Barley

(D) Rice

Answer: (A)

Q: 71. What is the chief occupation of Brazilians?

(A) Sugar Production

(B) Mining

(C) Producing Coffee

(D) Sheep rearing

Answer: (C)

Q: 72. Atacama Desert is situated in

(A) Australia

(B) Asia

(C) Africa

(D) South America

Answer: (D)

Q: 73. The Wheat producing region of South America________

(A) Peru

(B) Pampas

(C) Brazil

(D) Columbia

Answer: (C)

Q: 74. The biggest producer of Petroleum in South America?

(A) Venezuela

(B) Peru

(C) Chile

(D) Brazil

Answer: (D)

Q: 75. Which one of the following animals is found in South America?

(A) Llama

(B) Kangaroo

(C) Giraffe

(D) Gorilla

Answer: (A)

Q: 76. The highest mountain peak in Africa is________

(A) Kenya

(B) Atlas

(C) Nyasa

(D) Kilimanjaro

Answer: (D)

Q: 77. Which one of the following countries is not in Africa?

(A) Kenya

(B) Nigeria

(C) Bolivia

(D) Ethiopia

Answer: (C)

Q: 78. What is the new name of the island of Madagascar?

(A) Haiti

(B) Malagasy

(C) Mozambique

(D) Maputo

Answer: (B)

Q: 79. Kimberley, a town of South Africa is famous for

(A) Diamonds

(B) Goldmines

(C) Iron Ore

(D) Seaport

Answer: (A)

Q: 80. In which part of Africa, Sahara desert is situated?

(A) Northern part

(B) Southern part

(C) Western part

(D) Eastern part

Answer: (A)

Q: 81. Kaziranga, the famous sanctuary of Assam is famous for ________

(A) Rhinos

(B) Tigers

(C) Lions

(D) Elephants

Answer: (A)

Q: 82. Sindri is famous for

(A) Silk

(B) Paper

(C) Steel

(D) Fertilizers

Answer: (D)

Q: 83. Which one of the following forests are found in Sunderbans?

(A) Evergreen forests

(B) Coniferous forests

(C) Coastal

(D) Deciduous forests

Answer: (C)

Q: 84. The leaves of the plants of desert forests are________

(A) Pointed in shape

(B) Small sized and thorny

(C) Long

(D) Broad

Answer: (B)

Q: 85. Railway coaches are made from________

(A) Shisham

(B) Deodar

(C) Teak

(D) Pine

Answer: (B)

Q: 86. Which one of the following is the largest producer of rice?

(A) West Bengal

(B) Punjab

(C) Madhya Pradesh

(D) Rajasthan

Answer: (A)

Q: 86. Which one of the following is the largest producer of rice?

(A) West Bengal

(B) Punjab

(C) Madhya Pradesh

(D) Rajasthan

Answer: (A)

Q: 87. What types of trees are found in the monsoon region?

(A) Broad leaf deciduous trees

(B) Evergreen trees

(C) Conifers

(D) Thorny bushes

Answer: (A)

Q: 88. What type of climate is required for sugarcane?

(A) Dry and hot

(B) Hot and wet

(C) Cold and dry

(D) Cold and wet

Answer: (B)

Q: 89. Sriharikota situated in Andhra Pradesh is famous for________

(A) National Remote Sensing Agency

(B) Vikram Sarabhai Space Centre

(C) Satellite Control Centre

(D) Satellite Tracking’s and Ranging Station

Answer: (C)

Q: 90. A high ratio of non-workers to workers, as we have in India indicates

(A) High degree of cultural development

(B) A State of self – sufficiency

(C) The rich of Natural resources of the country

(D) A rapid growth of population

Answer: (D)

- Published/Last Modified on: April 9, 2017

KAS Upd.