Jammu and Kashmir Prelims 2017 – Geography Solved Paper – Part 4 (Q. 91-120) [ KAS Updates ]

()

Here is the Jammu and Kashmir Prelims 2017 – Geography Solved paper – Part 4 (Q. 91 - 120). The question paper was more or less direct. Some of questions were not clearly mentioned as to what the examiner exactly wants to ask. But yes, those expected more than 100 out of 120 shouldn’t waste time and start there preparation for Mains exam soon.

Q: 91. Kolar is famous for ________

(A) Oil field in Assam

(B) A hydroelectric scheme in Bihar

(C) Gold fields in Karnataka

(D) A salt factory in Sambhal

Answer: C

Q: 92. Koderma, is known for

(A) Mica mining centre

(B) Woolen goods

(C) Cement factory

(D) Leather goods

Answer: A

Q: 93. Which one of the following states produces silver in abundance?

(A) Orissa

(B) Rajasthan

(C) Kerala

(D) West Bengal

Answer: B

Q: 94. Which one of the following towns is famous for glass bangles all over India?

(A) Serampore

(B) Naini

(C) Mumbai

(D) Firozabad

Answer: D

Q: 95. The highest numbers of cotton mills in India are found in

(A) Ahmedabad

(B) Mumbai

(C) Coimbatore

(D) Kolkata

Answer: B

Q: 96. The biggest newsprint paper mill of India is at

(A) Titagarh

(B) Ballarpur

(C) Nepanagar

(D) Saharanpur

Answer: C

Q: 97. Bhilai Steel works has been built with the foreign collaboration of which country?

(A) British

(B) Russians

(C) Germans

(D) Americans

Answer: B

Q: 98. The highest number of sugar mills in India is in the state of

(A) Bihar

(B) Maharashtra

(C) Tamil Nadu

(D) Uttar Pradesh

Answer: B

Q: 99. Which one of the following is the centre for cycle industry?

(A) Firozabad

(B) Sonipat

(C) Allahabad

(D) Nagpur

Answer: B

Q: 100. Which one of the following cities in India is famous for gold wire embroidery on silken sarees even in foreign countries?

(A) Agra

(B) Varanasi

(C) Srinagar

(D) Tatanagar

Answer: B

Q: 101. Which is the longest road of India?

(A) Pathankot Jammu Road

(B) Great Deccan Road

(C) Grand Trunk Road

(D) Mahatma Gandhi Road

Answer: C

Level: Direct

Q: 102. As per 2011 Census, the Indian state with highest literacy rate was________

(A) Kerala

(B) Maharashtra

(C) Tripura

(D) Goa

Answer: A

Q: 103. Rural literacy rate of Andhra Pradesh according to the Census 2011 is________

(A) 51.19%

(B) 67.25%

(C) 61.14%

(D) 71.18%

Answer: 60.45%

Q: 104. The Vindhyan system of rocks is important for the production of

(A) Iron Ore and Manganese

(B) Precious Stone and Building Materials

(C) Copper and Mica

(D) Uranium and Aluminium

Answer: B

Q: 105. Omkareshwar project is associated with which of the following rivers?

(A) Narmada

(B) Ganga

(C) Brahmaputra

(D) Tapi

Answer: A

Q: 106. In which of the following states the largest coal reserves of India are found?

(A) Assam

(B) Jharkhand

(C) Madhya Pradesh

(D) Orissa

Answer: B

Q: 107. Rana Pratap Sagar Plant (Rajasthan) is associated with________

(A) Crude Oil

(B) Nuclear Power

(C) Solar Energy

(D) Hydroelectricity

Answer: D

Q: 108. The ‘Head Quarters’ of North East Railway is at

(A) Delhi

(B) Gorakhpur

(C) Lucknow

(D) Kanpur

Answer: B

Q: 109. Which one among the following has the maximum number of National Parks?

(A) Assam

(B) West Bengal

(C) Andaman and Nicobar Islands

(D) Tamil Nadu

Answer: C

Q: 110. The Percentage of irrigated land in India is about

(A) 45

(B) 65

(C) 35

(D) 25

Answer: C

Q: 111. The Golden Temple Express runs between________

(A) New Delhi and Madurai

(B) Delhi and Howrah

(C) Amritsar and C. S. T.

(D) Ferozepur and Bombay V. T.

Answer: C

Q: 112. Where is the Railway Staff College situated?

(A) Ahmedabad

(B) Vadodara

(C) Chandausi

(D) Varanasi

Answer: B

Q: 113. The Diesel Locomotive Works is situated at ________

(A) Varanasi

(B) Kolkata

(C) Chitranjan

(D) Jamshedpur

Answer: A

Q: 114. Which of the states of India ranks first in tribal Population?

(A) Assam

(B) Bihar

(C) Chhattisgarh

(D) Tamil Nadu

Answer: C

Q: 115. In which one of the following places is the Shompen tribe found?

(A) Nilgiri Hills

(B) Lakshadweep islands

(C) Spiti Valley

(D) Nicobar Islands

Answer: D

Q: 116. Koderma, a place in Jharkhand is famous for

(A) Mica Mining Centre

(B) Photogoods

(C) Cement Factory

(D) Leather Goods

Answer: A

Q: 117. According to the census of 2001, which of the following cities in India has maximum Population?

(A) Mumbai

(B) Kolkata

(C) New Delhi

(D) Chennai

Answer: A

Q: 118. Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste population of the State’s Population?

(A) Jharkhand

(B) Madhya Pradesh

(C) Punjab

(D) Uttar Pradesh

Answer: C

Q: 119. For which of the following manufacturing industries does India have the most natural resources?

(A) Glass

(B) Synthetic Rubber

(C) Iron and Steel

(D) Aluminium

Answer: C

Q: 120. Irrigation is necessary for area receiving rainfall

(A) Less Than 200 Cm

(B) Less Than 75 Cm

(C) Less Than 125 Cm

(D) At Uncertain Times

Answer: D

- Published/Last Modified on: April 9, 2017