MPPSC Prelims General Studies 2013 Solved Paper (Part 10 of 10)

  1. Ajanta Cave are connected with which of the following?

    1. Ramayana

    2. Mahabharata

    3. Jakata stories

    4. Panchtantra Stories

    Answer: c

  2. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statement

    1. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India

    2. It was predominatly a secular civilization and the religious eleent, through present did not dominate the scene

    Which of the statement given above is/are correct?

    1. 1 Only

    2. 2 Only

    3. Bothe 1 and 2

    4. Either 1 nor 2

  3. Tripitaka is associated with which of the following?

    1. Jains

    2. Buddhists

    3. Sikhs

    4. Hindus

    Answer: b

  4. “Rajatarangini” written by kalhan is associated with which of the following?

    1. Chandragupta reign

    2. Anthology of lyrics

    3. History of Kashmir

    4. Reign of Krishna Deva raya

    Answer: c

  5. Who among the following was the advocate at the famous INA trials?

    1. Subhash Chandra bose

    2. C Rajagopalachari

    3. Asaf ali

    4. Bhulabhai Desai

    Answer: d

  6. Who among the following attended all the three round table conferences?

    1. Vallabhbhai patel

    2. Madan mohan malviya

    3. BR Ambedkar

    4. None of above

    Answer: c

  7. Who among the following organized the society of revolutionaries “Abhinav Bharat”

    1. Jatindra Nath Mukherjee

    2. Madan lal dhingra

    3. Vinayak damodar savarkar

    4. Lala hardayal

    Answer: c

  8. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in UNO?

    1. Swami Vivekanand

    2. Lal bahadur shashtri

    3. Atal bihari vajpeyi

    4. None of above

    Answer: c

  9. Amir Khusro was associated with whose reign among the following?

    1. Allauddin khilzi

    2. Muhammad bin tughlaq

    3. Ibrahi Lodhi

    4. Firoz shah

    Answer: a

  10. Mohenjo daro is situated in which of the following?

    1. Gujarat, India

    2. Punjab, India

    3. Sindh, Pakistan

    4. Afganistan

    Answer: c