Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2021 Maharashtra PSC Exam Part 6

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

1. If ₹ 7500 are borrowed at C. I at the rate of 4 % per annum then after 2 years, the amount to be paid is?

A. ₹ 8082

B. ₹ 7800

C. ₹ 8100

D. ₹ 8112

Answer: D

2. Simple Interest on a sum at 4 % per annum for 2 years is 80. The compound interest on the same sum for the same period is?

A. ₹ 81.60

B. ₹ 160

C. ₹ 1081.60

D. None of these

Answer: A

3. ₹ 800 at 5 % Per annum compound interest will amount to ₹ 882 in?

A. 1 Year

B. 2 years

C. 3 Years

D. 4 Years

Answer: B

4. What is the principle amount which earns ₹ 132 as compound interest for the second year at 10 % per annum?

A. ₹ 1000

B. ₹ 1200

C. ₹ 1320

D. None of these

Answer: B

5. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 5 % per annum for 2 years is ₹ 1.50. The sum is?

A. ₹ 600

B. ₹ 500

C. ₹ 400

D. ₹ 300

Answer: A

6. The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10 % per annum is ₹ 420. The simple interest on the same sum at the same rate and for the same time will be?

A. ₹ 350

B. ₹ 375

C. ₹ 380

D. ₹ 400

Answer: D

7. The difference between simple interest and compound interest at the same rate for ₹ 5000 for 2 years is ₹ 72. The rate of interest is?

A. 10 %

B. 12 %

C. 6 %

D. 8 %

Answer: B

8. A sum of money amounts to ₹ 10648 in 3years and ₹ 9680 in 2 years. The rate of interest is?

A. 5 %

B. 10 %

C. 15 %

D. 20 %

Answer: B

9. A sum amounts to ₹ 2916 in 2 years and to ₹ 3149.28 in 3 years at compound Interest. The sum is?

A. ₹ 1500

B. ₹ 2000

C. ₹ 2500

D. ₹ 3000

Answer: C

10. A sum of money becomes ₹ 6690 after three years and ₹ 10.035 after six years on compound interest. The sum is?

A. ₹ 4400

B. ₹ 4445

C. ₹ 4460

D. ₹ 4520

Answer: C

11. The difference between the simple interest and the compound interest on ₹ 5000 at 10 % P. a for 3 years is:

A. ₹ 145

B. ₹ 150

C. ₹ 165

D. Rs180

E. None of these

Answer: E

12. The difference between compound interest and simple interest on ₹ 8000 at 5 % P. a for 3 years is

A. ₹ 50

B. ₹ 60

C. ₹ 61

D. ₹ 600

Answer: C

13. A deposited ₹ 6000 in a bank at 5 % Per annum simple interest. B deposited ₹ 5000 at 8 % P. a Compound interest. After 2 years the difference between their interest will be:

A. ₹ 230

B. ₹ 232

C. ₹ 600

D. ₹ 832

Answer: B

14. What will be the compound interest on ₹ 25000 after 3 years at 12 % Per annum?

A. ₹ 9000.30

B. ₹ 9720

C. ₹ 10123.20

D. ₹ 10483.20

E. None of these

Answer: E

15. How much would a sum of ₹ 16000 approximately amount to in 2 years at 10 % P. a compounded half-yearly?

A. ₹ 17423

B. ₹ 18973

C. ₹ 19448

D. ₹ 19880

Answer: C

Developed by: