Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 Maharashtra PSC Exam Part 8

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

1. The cash difference between the selling prices of an article at a profit of 4 % and 6 % is ₹ 3. The ratio of the two selling prices is:

A. 51: 52

B. 52: 53

C. 51: 53

D. 52: 55

Answer: B

2. A person purchases 90 clocks and sells 40 clocks at a gain of 10 % and 50 clocks at a gain of 20 % . If he sold all of them at a uniform profit of 15 % , then he would have got ₹ 40 less. The cost price of each clock is:

A. ₹ 50

B. ₹ 60

C. ₹ 80

D. ₹ 90

Answer: C

3. Albert buys 4 horses and 9 cows for ₹ 13,400. If he sells the horses at 10 % profit and the cows at 20 % profit, then he earns a total profit of ₹ 1880. The cost of a horse is:

A. ₹ 1000

B. ₹ 2000

C. ₹ 2500

D. ₹ 3000

Answer: B

4. The price of a VCR is marked at ₹ 12,000. If successive discounts of 15 % , 10 % and 5 % be allowed, then at what price does a customer buy it?

A. ₹ 8400

B. ₹ 8721

C. ₹ 8856

D. None of these

Answer: B

5. By selling an umbrella for ₹ 300, a shop keeper gains 20 % . During a clearance sale, the shopkeeper allows a discount of 10 % on the marked price. His gain percent during the sale is:

A. 7

B. 7.5

C. 8

D. 9

Answer: C

6. The cost price of an article is 64 % of the marked price. Calculate the gain percent after allowing a discount of 12 % ?

A. 37.5 %

B. 48 %

C. 50.5 %

D. 52 %

Answer: A

7. A shopkeeper sold an article offering a discount of 5 % and earned a profit of 23.5 % . What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered?

A. 24.5

B. 28.5

C. 30

D. Data inadequate

E. None of these

Answer: C

8. A man buys 10 articles for ₹ 8 and Sells them at the rate of ₹ 1.25 per article. His gain is:

A. 20 %

B. 50 %

C.

D.

Answer: D

9. There would be 10 % loss if a toy is said at ₹ 10.80 per piece. At what price should it be sold to earn a profit of 20 % ?

A. ₹ 12

B. ₹ 12.96

C. ₹ 14.40

D. None of these

Answer: C

10. There would be 10 % loss if rice is sold at ₹ 5.40 per kg. At what price per kg should it be sold to earn a profit of 20 %

A. ₹ 6

B. ₹ 6.48

C. ₹ 7.02

D. ₹ 7.20

Answer: D

11. A man sells 320 mangoes at the cost of 400 mangoes. His gain percent is:

A. 10 %

B. 15 %

C. 20 %

D. 25 %

Answer: D

12. If books bought at prices ranging from ₹ 200 to ₹ 350 are sold at prices ranging from ₹ 300 to ₹ 425. What is the greatest possible profit that might be made in selling 8 books?

A. ₹ 400

B. ₹ 1800

C. Cannot be determined

D. None of these

Answer: B

13. If I purchased 11 books for ₹ 10 and sold all at the rate of 10 books for ₹ 11, the profit percent

A. 10 %

B. 11 %

C. 21 %

D. 100 %

Answer: C

14. A man purchased a watch for ₹ 400 and sold it at a gain of 20 % of the selling price. The selling price of the watch is:

A. ₹ 300

B. ₹ 320

C. ₹ 440

D. ₹ 500

Answer: D

15. The C. P of an article is 40 % of the S. P. The percent that the S. P is of C. P is:

A. 40

B. 60

C. 240

D. 250

Answer: D

Developed by: