Maharashtra PSC Exam: Electronics MCQs (Practice_Test 7 of 13)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. An ideal OP-AMP is an ideal
    1. Current controlled Current source
    2. Current controlled Voltage source
    3. Voltage controlled Voltage source
    4. Voltage controlled Current source

    Answer: b

  2. A 741-Type OP-AMP has a gain-bandwith product of 1MHz. A non-inverting amplifier using this opamp & having a voltage gain of 20db will exhibit-3db bandwidth of
    1. 50KHz
    2. 100KHz
    3. KHz
    4. . 07KHz

    Answer: a

  3. An amplifier using an opamp with slew rate SR = 1v/sec has a gain of 40db. If this amplifier has to faithfully amplify sinusoidal signals from dc to 20KHz without introducing any slew-rate induced distortion, then the input signal level exceed
    1. 795mV
    2. 395mV
    3. 795mV
    4. 39.5mV

    Answer: c

  4. The ideal OP-AMP has the following characteristics
    1. Ri = ∞ A = ∞ R0 = 0
    2. Ri = 0, A = ∞ R0 = 0
    3. Ri = ∞ A = ∞ R0 = ∞
    4. Ri = 0, A = ∞ R0 = ∞

    Answer: b

  5. The approximate input impedance of the opamp circuit which has Ri = 10k, Rf = 100k, RL = 10k
    1. 120k
    2. 110k
    3. 10k

    Answer: c

  6. An opamp has a slew rate of 5V/S. The largest sine wave o/p voltage possible at a frequency of 1MHz is
    1. 10 V
    2. 5 V
    3. 5V
    4. V

    Answer: a

  7. Assume that the op-amp of the fig. Is ideal. If Vi is a triangular wave, then V0 will be
    1. square wave
    2. Triangular wave
    3. Parabolic wave
    4. Sine wave
  8. A differential amplifier is invariably used in the i/p stage of all op-amps. This is done basically to provide the op-amps with a very high
    1. CMMR
    2. bandwidth
    3. slew rate
    4. open-loop gain

    Answer: c

  9. A differential amplifier has a differential gain of 20,000. CMMR = 80dB. The common mode gain is given by
    1. 2
    2. 1
    3. 0

    Answer: c

  10. In the differential voltage gain & the common mode voltage gain of a differential amplifier are 48db & 2db respectively, then its common mode rejection ratio is
    1. 23dB
    2. 25dB
    3. 46dB
    4. 50dB

    Answer: b

Developed by: