General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 3

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

27. The first Commonwealth Games were held in 1930. Which country hosted the games?

(a) Australia

(b) England

(c) New Zealand

(d) Canada

Ans: (d)

28. ‘Chinaman’ refers to

(a) Chess

(b) Cricket

(c) Bridge

(d) Swimming

Ans: (b)

29. The term ‘Tee’ relates to

(a) Polo

(b) Golf

(c) Bridge

(d) Billiards

Ans: (b)

30. ‘Gambit’ is the term associated with which of the following games?

(a) Chess

(b) Billiards

(c) Carrom

(d) Snooker

Ans: (a)

31. The term ‘double fault’ is associated with

(a) Baseball

(b) Golf

(c) Tennis

(d) Bridge

Ans: (c)

32. Which one of the following statements about WADA (World Anti-Doping Agency) code is not correct?

(a) The code is the core document that provides the framework for harmonized anti-doping policies, rules, and regulations within sport organizations and among public authorities

(b) The code entered into force from January 1,2004

(c) Under the code, the use of any prohibited substance by an athlete for medical reasons is not possible

(d) Under the code, a sanction could be applied in cases where there is evidence that an anti-doping and violation has occurred, but where there is no positive doping-control test

Ans: (a)

33. What does ‘Deuce’ mean in the game of tennis?

(a) The state of scores where one player is ahead of the other by two sets

(b) The state of scores at which either party must gain two consecutive points to win a game

(c) The state of scores when in a set one player is ahead of the other by two points

(d) A situation when a player has made double fault while serving

Ans: (b)

34. Which of these countries won the first World Cup cricket tournament in 1975?

(a) England

(b) Australia

(c) West Indies

(d) Pakistan

Ans: (c)

35. The first Asian Games were held in

(a) China

(b) India

(c) Pakistan

(d) Iran

Ans: (b)

Research Stations and Instructions in India

1. Match the following

Match the Following
List – I OrganizationList – II Location
A. National Cancer Research Centre1. Mumbai
B. Industrial Poison Science Research Centre2. Lucknow
C. NEERI3. Nagpur
D. Forest Research Institute4. Dehradun

(a) 1 2 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 2 1 4 3

(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

2. Match the following

Match the Following
List – I OrganizationList – II Location
A. National Sugar Institute1. Dehradun
B. Mishra Dhatu Nigam Limited2. Kamptee
C. Institute of Military Law3. Pune
D. Institute of National Integration4. Hyderabad
5. Kanpur

(a) 3 1 4 2

(b) 5 1 4 3

(c) 3 4 5 2

(d) 5 4 2 3

Ans: (d)

Developed by: