Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 2

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

15. The distance of the nearest star besides the Sun from the Earth is

(a) 4.2 Light year

(b) 4.3 Light year

(c) 9.5 X 1015 m

(d) 4.9 X 1111 m

Ans: (a)

16. The time required by Moonlight to reach the Earth is

(a) 2 sec

(b) 2.3 sec

(c) 1 sec

(d) 1.3 sec

Ans: (d)

17. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Ursa Major1. Star
B. Sirius2. Constellation
C. Milky way3. Satellite
D. Titan4. Galaxy

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 4 3

(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

18. The Earth rotates around its axis from

(a) South to North

(b) East to West

(c) North to South

(d) West to East

Ans: (d)

19. The word used to describe the shake of Earth is

(a) flat

(b) circle

(c) sphere

(d) oblate spheroid

Ans: (d)

20. Variation in duration of day and night is due to

1. rotation of Earth on its axis

2. revolution of Earth around the Sun

3. inclination of Earth at an angle of 66

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(d) 1 and 3

(d) 1,2 and 3

Ans: (b)

21. Days and nights are caused by

1. rotation of the Earth on its axis

2. revolution of the Earth around the Sun

3. inclination of the Earth՚s axis

(a) Only 1 is correct

(b) 1 and 2 are correct

(c) 2 and 3 are correct

(d) All of the above are correct

Ans: (a)

22. The total surface area of Earth is

(a) 510 million sq. km

(b) 610 million sq. km

(c) 710 million sq. km

(d) 810 million sq. km

Ans: (a)

23. The place which has the longest day and the shortest night on 22 December is

(a) Delhi

(b) Chennai

(c) Melbourne

(d) Moscow

Ans: (c)

24. One degree of longitude on the equator is equal to distance of

(a) 34.5 miles

(b) 50 miles

(c) 60 miles

(d) 69 miles

Ans: (b)

25. The inclination of the Earth՚s axis to the orbital plane is

(a) 21 1/2°

(b) 23 1/2°

(c) 66 1/2°

(d) 90°

Ans: (c)

26. Winds and air currents differ in the aspect that

(a) air current blow much faster than winds

(b) air currents are always moisture laden while the winds are usually dry

(c) the winds blow on lands while air currents blow overseas and oceans

(d) winds are horizontal movements of air while air currents are the vertical movements of air

Ans: (d)

27. Atmospheric pressure exerted on Earth is due to

(a) gravitational pull of the Earth

(b) rotation of Earth

(c) revolution of Earth

(d) uneven heating of Earth

Ans: (a)

Developed by: