Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 3

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

28. The instrument used for finding out wind direction is

(a) Anemometer

(b) Wind Vane

(c) Wind gauze

(d) Hygrometer

Ans: (b)

29. The trade winds are caused by

(a) rotation of the Earth

(b) revolution of the Earth

(c) inflowing movement of air along the Earth՚s surface towards the equator

(d) None of the above

Ans: (c)

30. Very strong and cold icy winds that blow in the polar region are called

(a) Typhoons

(b) Tornadoes

(c) Blizzards

(d) Polar wind

Ans: (c)

31. The layer of the atmosphere which provides ideal conditions for flying of Jet aeroplane is

(a) Troposphere

(b) Stratosphere

(c) Ionosphere

(d) Exosphere

Ans: (b)

32. Which one of the following statements is correct about Hurricanes?

(a) from at the equator

(b) are not as large as Tornadoes

(c) develop over warm ocean areas

(d) tend to intensify when they move over land surface

Ans: (c)

33. The instrument used for measuring relative humidity in air is

(a) Hygrometer

(b) Hydrograph

(c) Pantograph

(d) Barograph

Ans: (a)

34. Atmospheric humidity is measured by

(a) Psychrometer

(b) Anemometer

(c) Lysimeter

(d) Hygrometer

Ans: (d)

35. The dense mass of small water drops on smoke particles in the lower layers of the atmosphere is

(a) smog

(b) frost

(c) fog

(d) dew

Ans: (a)

36. Clonical rainfall occurs in

(a) Egypt

(b) India

(c) Cuba

(d) Greenland

Ans: (b)

37. The most important factor in thunderstorms development is

(a) atmospheric stability

(b) atmospheric instability

(c) abundance of moisture

(d) temperature inversion

Ans: (b)

38. Volcano is defined as a vent on the surface of the Earth through which erupt

(a) Ashes

(b) Magma

(c) Gases

(d) All of these

Ans: (d)

39. Earthquakes mean shaking of the Earth. Earthquakes are recorded with the help of highly sensitive instruments called

(a) Richter scale

(b) Symphnometer

(c) Seismographs

(d) Angiographs

Ans: (c)

40 … is the degree of water vapour present in the air.

(a) Humidity

(b) Relative Humidity

(c) Dew

(d) Mist

Ans: (a)

41. A visibility of less than … is the internationally recognized definition of fog.

(a) 1 km

(b) 1 - 2 km

(c) 2 - 3 km

(d) 3 - 4 km

Ans: (a)

Developed by: