Legal Aptitude MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 10

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

71. Acquisition ′ means

a) permanent transfer of the title of the property

b) supervision of property

c) taking control of property temporarily

d) taking possession permanently

Ans: (b)

72. ‘Corroborative evidence’ means

a) main evidence in case

b) evidence which supports other evidence

c) evidence that proves the guilt of an accused person

d) evidence of a person who supports the accused

Ans: (a)

73. Expert decision means a decision given

a) after hearing both the parties

b) without proper procedure

c) after observing proper procedure

d) without hearing the opponent

Ans: (a)

74. Ratio decidendi means

a) a judicial decision

b) part of the judgement which possesses authority

c) any observation made by the court which goes beyond the requirement of the case

d) an observation made by a judge

Ans: (c)

75. Dyarchy under the Government of India Act 1919, meant

a) division of powers between the central and Provincial Government

b) separation of judiciary from executive

c) division of executive department under elected ministers and the members of the Governors Executive Council

d) separation between legislature and executive

Ans: (a)

76. Which of the following is not true about a criminal proceeding?

a) The court may ask to pay a fine

b) The court may order the transfer of their ownership of the property

c) There is prosecution

d) The court may discharge an accused

Ans: (b)

77. A puisne judge of a High Court is

a) judge other than a Chief Justice

b) the Chief Justice

c) A temporary judge

d) a retired judge

Ans: (d)

78. Intra vires means

a) within the powers

b) outside the powers

c) within the scope of fundamental rights

d) regular

Ans: (d)

79. X, the servant of V, takes a hundred rupee note from V՚s pocket and hides it under the carpet in the house of Y. X tells Z another servant of V, about the currency note and both agree to share the money. But the currency note is taken by K from the hiding place before X could recover the note, it was found by Y, decide if an offence was committed and if so, who committed the offence?

a) No offence was committed

b) Only X committed the offence

c) Both X and K committed the offence

d) Only Z committed the offence

Ans: (b)

80. Moots, in law schools, are

a) exercises of law teaching

b) legal problems in the form of imaginary cases, argued by two opposing students before a bench pretending to be a real court

c) imaginary classroom where a student acts as a teacher

d) a debate on a legal problem

Ans: (b)

81. Which of the following has not been a woman judge of the Supreme Court of India, till 2009?

a) Justice Cyan Sudha Mishra

b) Justice Sujata Manohar

c) Justice Ruma Pal

d) Justice Fatoned Bibi

Ans: (b)

82. What is the meaning of chattel?

a) Any property

b) Immovable property

c) Movable property

d) Cattle

Ans: (d)

83. In a civil suit the person who files suit and the Person against whom the suit is filed are called

a) accused, prosecutor

b) accuser, defendant

c) appellant, respondent

d) plaintiff, defendant

Ans: (c)

Developed by: