Managment Solved Questions (Practice_Test 1 of 10)

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. In demand forecasting important method used in trend projection is:
    1. Scientific Method
    2. Box-Jenkins Method
    3. Delphi Method
    4. Logistics Method

    Answer: b

  2. The term job satisfaction refers to:
    1. A collection of feelings that an individual has towards his/her job.
    2. The degree to which an individual identifies himself/herself with job.
    3. The degree to which an individual identifies himself/herself with the, organization.
    4. None of the above:

    Answer: a

  3. The following are the three components of creativity:
    1. Expertise, creativity skills and task motivation
    2. Expertise, innovation and rationality
    3. Expertise, rationality and relevance
    4. Expertise, novelty and performance

    Answer: b

  4. The factor theory propounded by:
    1. Fredrick Hertzberg
    2. David McClellanel
    3. Mc Cardhy
    4. Philip Rotler

    Answer: a

  5. ‘Grape Wine’ is the term used in relation to:
    1. Formal Communication
    2. Informal Communication
    3. Horizontal Communication
    4. Vertical Communication

    Answer: b

  6. Mutual cooperation and net working is:
    1. Win-win strategy
    2. Networking strategy
    3. Franchise strategy
    4. Competitive strategy

    Answer: a

  7. A list of Jobs duties, responsibilities, reporting relationships, and working conditions is called:
    1. Job enhancement
    2. Job specification
    3. Job description
    4. Job enlargement

    Answer: c

  8. The use of predesigned set of questions used in an interview process leads to:
    1. Behavioural interview
    2. Situational interview
    3. Non-directional interview
    4. Structured interview

    Answer: d

  9. One of the following is training provided to enhance decision making skills:
    1. On the job training
    2. Behavioural modeling
    3. Management games
    4. Action learning

    Answer: c

  10. Dramatic reduction of manpower is called:
    1. Termination
    2. Retrenchment
    3. Down sizing
    4. Right sizing

    Answer: b

Developed by: