Maharashtra PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 17 of 135)

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is a longitudinal incision through eschar and down to subcutaneous tissue?
    1. Escharotomy
    2. Dehiscence
    3. Transection
    4. Escharotic՚s procedure

    Answer: a

  2. Which of the following types of wounds match the criteria: Plantar aspect of foot, met heads, heel?
    1. Arterial
    2. Plantar
    3. Venous
    4. Diabetic

    Answer: d

  3. Which of the following terms matches: Water and electrolytes (clear) ?
    1. Exudate
    2. Transudate
    3. Serosanguineous
    4. Induration

    Answer: b

  4. Which of the following edema assessment levels corresponds with: Depression resolving in 10 − 15 sec?
    1. + 1
    2. + 2
    3. + 3
    4. + 4

    Answer: b

  5. Which of the following terms matches the statement: To increase the fibrous element; to make hard as in the presence of cellulites?
    1. Induration
    2. Necrosis
    3. Eschar
    4. Maceration

    Answer: a

  6. Following the rule of nines. What percent would a third degree burn to the entire arm and back cover?
    1. 28 %
    2. 27 %
    3. 20 %
    4. 18 %

    Answer: b

  7. Which of the following matches the defintion: A full thickness skin loss involving damage or necrosis of subcutaneous tissue that may extend down to but not through underlying fascia, infection and/or necrosis may be present?
    1. Stage I wound
    2. Stage II wound
    3. Stage III wound
    4. Stage IV wound

    Answer: c

  8. Which of the following types of wound is indicated by the definition: Relatively painless, decreased with elevation?
    1. Arterial
    2. Plantar
    3. Venous
    4. Diabetic

    Answer: b

  9. Which of the following matches the definition: The loss of circulatory fluids into interstitial spaces?
    1. Hypovolemia
    2. Necrosis
    3. Eschar
    4. Maceration

    Answer: a

  10. An emollient has a/an ________ effect.
    1. Pruritic
    2. Antipruritic
    3. Rupture
    4. Impetigo

    Answer: a

Developed by: