Maharashtra PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 18 of 135)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is the outermost layer of the epidermis?
    1. Stratum spinosum
    2. Stratum corneum
    3. Stratum granulosum
    4. Stratum basale

    Answer: b

  2. Which of the following is the deepest layer of the epidermis?
    1. Stratum spinosum
    2. Stratum corneum
    3. Stratum granulosum
    4. Stratum basale

    Answer: d

  3. Which of the following is beneath the stratum corneum?
    1. Stratum spinosum
    2. Stratum corneum
    3. Stratum granulosum
    4. Stratum basale

    Answer: c

  4. Vitamin D is created from ________ by skin cells.
    1. Dehydrocholesterol
    2. Cholesterol
    3. Hydrocholesterol
    4. Hydrodermis

    Answer: a

  5. Which of the following is another name for blackheads associated with acme?
    1. Pustules
    2. Sebaceous
    3. Eccrine
    4. Comedones

    Answer: d

  6. Which of the following identifies skin from a cadaver used in a burn graft?
    1. Homograft
    2. Autograft
    3. Allograft
    4. Xenograft

    Answer: a

  7. Which of the following is a disease characterized by hyperactive sebaceous glands and often associated with dandruff?
    1. Keloid
    2. Seborrhea
    3. Eczema
    4. Urticaria

    Answer: b

  8. Which of the following is a disease characterized by the presence of hives?
    1. Keloid
    2. Seborrhea
    3. Eczema
    4. Urticaria

    Answer: d

  9. Which of the following is a disease characterized by a skin rash that is blistering and itchy?
    1. Keloid
    2. Seborrhea
    3. Eczema
    4. Urticaria

    Answer: c

  10. Sebaceous glands secrete ________.
    1. Sebum
    2. Impetigo
    3. Serous
    4. Sirius

    Answer: a

Developed by: