Maharashtra PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 3 of 135)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is not one of the key steps in the grief process?
    1. Denial
    2. Anger
    3. Bargaining
    4. Rejection

    Answer: d

  2. Which of the following matches the definition: Covering up a weakness by stressing a desirable or stronger trait?
    1. Compensation
    2. Projection
    3. Rationalization
    4. Dysphoria

    Answer: a

  3. Which of the following waveforms is most commonly found with light sleepers?
    1. Theta
    2. Alpha
    3. Beta
    4. Zeta

    Answer: a

  4. Which of the following months matches with an infant first having the ability to sit-up independently?
    1. 4 months
    2. 6 months
    3. 8 months
    4. 10 months

    Answer: b

  5. Object permanence for toddlers develops in this age range?
    1. 5 − 10 months
    2. 10 − 14 months
    3. 12 − 24 months
    4. 15 − 24 months

    Answer: a

  6. Which of the following matches the definition: Attributing of our own unwanted trait onto another person?
    1. Compensation
    2. Projection
    3. Rationalization
    4. Dysphoria

    Answer: b

  7. Which of the following matches the definition: The justification of behaviors using reason other than the real reason?
    1. Compensation
    2. Projection
    3. Rationalization
    4. Dysphoria

    Answer: c

  8. Which of the following matches the definition: Response to severe emotion stress resulting in involuntary disturbance of physical functions?
    1. Conversion disorder
    2. Depressive reaction
    3. Bipolar disorder
    4. Alzheimer՚s disease

    Answer: a

  9. Which of the following waveforms is most commonly found when you are awake?
    1. Theta
    2. Alpha
    3. Beta
    4. Zeta

    Answer: c

  10. The REM sleep cycle occur approximately every ________ minutes?
    1. 45
    2. 60
    3. 75
    4. 90

    Answer: d

Developed by: