Maharashtra PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 30 of 135)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following are not treated with Barbiturates?
    1. Seizures
    2. Hypotension
    3. Insomnia
    4. Anxiety

    Answer: b

  2. Which of the following are not treated with opoid analgesics like (dextromethorphan and methadone) ?
    1. Pulmonary Edema
    2. Cough suppression
    3. Sedation
    4. Pain

    Answer: c

  3. Which of the following are not treated with Hydrochlorothiazide?
    1. CHF
    2. HTN
    3. Nephritis
    4. Hypercalciuria

    Answer: c

  4. Which of the following are not treated with Nifedipine?
    1. Angina
    2. Arrhythmias
    3. Htn
    4. Fluid retention

    Answer: d

  5. Which of the following are not treated with Methotrexate?
    1. Sarcomas
    2. Leukemias
    3. Ectopic pregnancy
    4. Rheumatic fever

    Answer: d

  6. Which of the following are not treated with Prednisone?
    1. Cushing՚s disease
    2. Testicular cancer
    3. Lympthomas
    4. Chronic leukemias

    Answer: b

  7. Which of the following are not treated with Dexamethasone?
    1. Inflammation
    2. Asthma
    3. Addison՚s disease
    4. Wilson՚s disease

    Answer: d

  8. Which of the following are not treated with Lansoprazole?
    1. Zollinger-Ellison syndrome
    2. Gastritis
    3. Hypertension
    4. Reflux

    Answer: c

  9. Which of the following is the antidote for the toxin Heparin?
    1. Protamine
    2. Methylene blue
    3. N-acetylcysteine
    4. Glucagon

    Answer: a

  10. Which of the following is the antidote for the toxin Copper?
    1. Glucagon
    2. Aminocaproic acid
    3. Atropine
    4. Penicillamine

    Answer: d

Developed by: