Maharashtra PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 31 of 135)

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is the antidote for the toxin Benzodiazepines?
    1. Flumazenil
    2. Methylene blue
    3. Deferoxamine
    4. Alkalinize urine

    Answer: a

  2. Which of the following is the antidote for the toxin Lead?
    1. Naloxone
    2. Nitrite
    3. CaEDTA
    4. Dialysis

    Answer: c

  3. Which of the following is the primary site of activity for the drug Warfarin?
    1. Kidney
    2. Liver
    3. Blood
    4. Heart

    Answer: b

  4. Lansoprazole is not used in which of the following cases?
    1. Gastritis
    2. Peptic Ulcers
    3. Zollinger-Ellison syndrome
    4. Thalamus hypertrophy

    Answer: d

  5. Which of the following drugs is associated with the reaction of Cinchonism?
    1. Valproic acid
    2. Quinidine
    3. Isoniazid
    4. Ethosuximide

    Answer: b

  6. Which of the following drugs is associated with the reaction of hepatitis?
    1. Valproic acid
    2. Quinidine
    3. Isoniazid
    4. Ethosuximide

    Answer: c

  7. Which of the following drugs is associated with the reaction of Stevens-Johnson syndrome?
    1. Valproic acid
    2. Quinidine
    3. Isoniazid
    4. Ethosuximide

    Answer: d

  8. Which of the following drugs is associated with the reaction of Tendon dyfunction?
    1. Digitalis
    2. Niacin
    3. Tetracycline
    4. Fluoroquinolones

    Answer: d

  9. A drug ending in the suffix (pril) is considered a ________.
    1. H
    2. ACE inhibitor
    3. Antifungal
    4. Beta agonist

    Answer: b

  10. A drug ending in the suffix (azole) is considered a ________.
    1. H
    2. ACE inhibitor
    3. Antifungal
    4. Beta agonist

    Answer: c

Developed by: