Maharashtra PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 34 of 135)

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. PAH is secreted in which of the following locations?
    1. Distal tubule
    2. Loop of Henle
    3. Collecting tubule
    4. Proximal tubule

    Answer: d

  2. Which of the following is not an anterior pituitary gland secretion?
    1. TSH
    2. GH
    3. Vasopressin
    4. Prolactin

    Answer: c

  3. Thyroid Hormone T3 does not have which of the following functions?
    1. Stimulate bone development and growth
    2. Create beta-adrenergic responses
    3. Cause brain development
    4. Decrease calcium re-absorption

    Answer: d

  4. Hypercalemia has not been linked with which of the following?
    1. Paget՚s disease
    2. Aldosterone
    3. Sarcoidosis
    4. Malignancy

    Answer: b

  5. Which of the following does not require the pre-cursor progesterone?
    1. Cortisol
    2. Testosterone
    3. ACTH
    4. Aldosterone

    Answer: c

  6. Which of the following is the source cell for the secretion Pepsinogen?
    1. Chief cell
    2. Plasma cell
    3. G cell
    4. Parietal cell

    Answer: a

  7. Which of the following is the primary activator of zymogen secretion?
    1. Somatostatin
    2. Secretin
    3. Acetylcholine
    4. Gastrin

    Answer: c

  8. Which of the following is not a function of Angiotensin II?
    1. Causes release of aldosterone
    2. Causes vasodilation
    3. Causes increased posterior pituitary activation
    4. Elevates blood pressure

    Answer: b

  9. Which of the following is not a function of Progesterone?
    1. Causes increased body temperature.
    2. Causes some smooth muscle relaxation.
    3. Causes increased spiral artery growth
    4. Causes activation of FSH

    Answer: d

  10. Which of the following is not a function of Estrogen?
    1. Causes breast growth.
    2. Causes inhibition of FSH
    3. Increased follicle development
    4. Decreased overall transport proteins

    Answer: d

Developed by: