Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

60. The unit of current is

(a) Ohm

(b) Watt

(c) Ampere

(d) None of these

Ans: (c)

61. The unit of energy in MKS system is

(a) Volt

(b) Erg

(c) Ohm

(d) Joule

Ans: (d)

62. The intensity of an earthquake is measured with a

(a) Barometer

(b) Hydrometer

(c) Polygraph

(d) Seismograph

Ans: (d)

63. Centigrade and Fahrenheit scales give same reading at

(a) - 40°

(b) - 32°

(c) - 273°

(d) - 100°

Ans: (a)

64. Match the following columns.

Match the Following Columns
Column IColumn II
A. Anemometer1. To measure underwater depth using sound
B. Aneroid2. To measure very small barometer distances
C. Micrometer3. Find out wind speed
D. Fathometer4. Find out direction of wind
5. Measure atmospheric pressure

(a) A B C D

(b) A B C D

(c) A B C D

(d) A B C D

Ans: (b)

65. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was

(a) Newton

(b) Dalton

(c) Copernicus

(d) Einstein

Ans: (c)

66. Alexander Fleming discovered

(a) Penicillin

(b) X-ray

(c) Streptomycin

(d) Telephone

Ans: (a)

67. Who among following invented the steam engine?

(a) Marconi

(b) James Watt

(c) Thomas Savery

(d) Wright Brothers

Ans: (b)

68. Who invented typewriter?

(a) Shockley

(b) Pascal

(c) Sholes

(d) Waterman

Ans: (c)

69. Match the following columns.

Match the Following Columns
Column IColumn II
A. Proton1. Chadwick
B. Neutron2. Millikan
C. Charged electron3. Goldstein
D. Shelled nature of atom4. Rutherford
5. Madam Curie

(a) A B C D

(b) A B C D

(c) A B C D

(d) A B C D

Ans: (c)

70. The first attempt in printing was made in England by

(a) James Arkwright

(b) James Watt

(c) William Caxton

(d) Isaac Newton

Ans: (c)

71. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?

(a) Edward Jenner

(b) Joseph Lister

(c) Henry William

(d) John Sleeman

Ans: (b)

72. The credit of inventing the television goes to

(a) Faraday

(b) Baird

(c) Edison

(d) Maconi

Ans: (b)

Developed by: