Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

10. The component units of compound eye of cockroach are called

(a) Eyelets

(b) Fenestra

(c) Ommatidia

(d) Ocelli

Answer: (c)

11. Metamorphosis in the life of Periplaneta is?

(a) Absent

(b) Incomplete

(c) Complete

(d) Pupa

Answer: (b)

12. Young cockroach is called –

(a) Maggot

(b) Ephyra

(c) Nymph

(d) Pupa

Answer: (c)

13. Periplaneta Americana differs from Blatta orientalis in having –

(a) no wings

(b) only first pair of wings

(c) well developed wings

(d) only second pair of wings

Answer: (c)

14. Spiracles found in cockroach are

(a) 2 pairs in thorax and 10 pairs in abdomen

(b) 2 pairs in thorax and 6 pairs in abdomen

(c) 2 pairs in thorax and 8 pairs in abdomen

(d) 2 pairs in thorax and 4 pairs in abdomen

Answer: (c)

15. The process of conversion of a small cockroach into an adult cockroach is called as

(a) Moulting

(b) Metamorphosis

(c) Ecdysis

(d) Transformation

Answer: (b)

16. Cockroach belong to class

(a) Hexapoda

(b) Apoda

(c) Metapoda

(d) Cephalapoda

Answer: (a)

17. The image formed in the eyes of cockroach is

(a) Apposition

(b) Superposition

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (a)

18. Tubular heart of cockroach has how many chambers?

(a) 10

(b) 13

(c) 12

(d) 11

Answer: (b)

19. Mouth parts of cockroach are of

(a) piecing and sucking

(b) Sucking and siphoning

(c) Cutting and biting type

(d) Sucking and rasping

Answer: (c)

20. In Cockroach, the number of ganglia are

(a) Two pairs thoracic and four pairs abdominal

(b) Three pairs thoracic and six pairs abdominal

(c) Three pairs thoracic and five pairs abdominal

(d) Two pairs thoracic and six pairs abdominal

Answer: (b)

21. The peculiar pungent smell of cockroach is produced by the secretion of?

(a) Pheromones

(b) Flame cells

(c) Abdominal glands

(d) Cervical glands

Answer: (a)

Developed by: