Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

10. Daily oral contraceptive pill is

(a) Mala C

(b) Mala N and Mala D

(c) Mala A

(d) Mala D

Answer: (b)

11. Test tube babies are produced by

(a) Fertilizing the egg removed from the body of the female with the husband՚s sperm outside in vitro culture. The zygote is transferred back.

(b) External fertilization and development in vitro culture till 32 cells stage before putting the embryo back into mother՚s uterus.

(c) Complete development of a baby in vitro.

(d) Development upto 32 cells stage and transplanting embryo in the uterus of a surrogate mother.

Answer: (b)

12. Which one of the following is tested by the technique of aminocentesis?

(a) Biochemical abnormalities in the Foetus.

(b) Errors of metabolism in the Foetus.

(c) Chromosomal abnormalities in the Foetus.

(d) All of the above.

Answer: (c)

13. Foetal sex can be determined by examining cells from the amniotic fluid by looking for

(a) Barr bodies

(b) Autosomes

(c) Chiasmata

(d) Kinetochore

Answer: (a)

14. Which of the following is a method for birth control?

(a) IUDs

(b) GIFT

(c) HTF

(d) IVE-ET

Answer: (a)

15. In amniocentesis the fluid is taken from

(a) Foetal blood

(b) Mother՚s blood

(c) Body fluid of mother

(d) Fluid surrounding foetus

Answer: (d)

16. Amniocentesis involves the analysis of

(a) Amnion

(b) Body fluid of amniotes

(c) Amino acids of protein

(d) Amniotic fluid

Answer: (d)

17. Surrogate mother is used for

(a) Induction of location

(b) Artificially inseminated female.

(c) Future mother with transplanted embryo.

(d) Artificial insemination.

Answer: (c)

18. Progesterone pill helps in preventing pregnancy by not allowing

(a) Ova formation

(b) Fertilization

(c) Implantation

(d) None of these

Answer: (a)

19. The method of sterilization is

(a) Loop

(b) IUD

(c) Diaphragm

(d) Tubectomy

Answer: (d)

20. MTP means

(a) Many transferable pregnancies.

(b) Medically temporary pregnancy.

(c) Medical termination of pregnancy.

(d) Multiple temporary pregnancy.

Answer: (c)

21. Action of jelly and cream is

(a) Spermicidal and immovalizing the sperms also.

(b) Entangles the sperms.

(c) Preventing the ova to be released.

(d) Enables the sperms to reach towards ovum speedly.

Answer: (a)

Developed by: