Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

22. Action of contraceptive is

(a) To prevent the ovulation only.

(b) Prevention of ovulation and fertilization only.

(c) Prevention of ovulation, fertilization and implantation only.

(d) To prevent the rapid passing of eggs in oviduct.

Answer: (b)

23. Each question contain statement-1 (Assertion) and statement-2 (Reason) . Each question has 4 choices (1) , (2) , (3) and (4) out of which ONLY ONE is correct.

(a) Statement-1 is true, Statement-2 is true, Statement-2 is a correct explanation for Statement-1

(b) Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1

(c) Statement-1 is true, Statement-2 is false

(d) Statement-1 is false, Statement-2 is false.

Statement-1: Test tube baby has raised several legal problems.

Statement-2: It involves in vitro fertilization followed by embryo transfer.

Answer: (b)

24. Each question contain statement-1 (Assertion) and statement-2 (Reason) . Each question has 4 choices (1) , (2) , (3) and (4) out of which ONLY ONE is correct.

(a) Statement-1 is true, Statement-2 is true, Statement-2 is a correct explanation for Statement-1

(b) Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1

(c) Statement-1 is true, Statement-2 is false

(d) Statement-1 is false, Statement-2 is false.

Statement-1: Copper-T is an effective contraceptive device in human females.

Statement-2: Copper-T prevents passage of sperms from vagina upwards into fallopian tubes.

Answer: (c)

Sexual Reproduction

1. Cryptorchidism is the condition in man when

(a) There are two testis in each scrotum.

(b) Testis do not descend into the scrotum.

(c) Testis enlarge in the scrotum.

(d) Testis degenerate in the scrotum.

Answer: (b)

2. If the vas deferens of a man is surgically disconnected

(a) Sperms in the semen will be without nuclei.

(b) Semen will be without sperms.

(c) Spermatogenesis will not occur.

(d) Sperms in the semen will be non-motile.

Answer: (b)

3. Gubernaculum cordis is a contractile structure that

(a) Pulls down the testis during breeding season into the scrotal sac.

(b) Allows daily migration of the testis from the abdominal cavity into the scrotum.

(c) Facilitates ejaculation of spermatozoa from the testis.

(d) Keeps the testis in position.

Answer: (d)

4. The narrow middle part of the epididymis is called

(a) Caput epididymis

(b) Cauda epididymis

(c) Corpus epididumis

(d) All of these

Answer: (c)

5. Bidder՚s canal is found in

(a) Testes of frog

(b) Kidney of frog

(c) Ovary of mammal

(d) Kidney of mammal

Answer: (b)

6. The function of prostate gland is

(a) Storage of semen

(b) Provide motility to sperm

(c) Formation of semen

(d) Release of hormones

Answer: (b)

7. In female mammals, Bartholin՚s glands open into the

(a) Vestibule and release a lubricating fluid in the vagina.

(b) Uterus and release a lubricating fluid during the birth of young ones.

(c) Urinary bladder and assist in release of urine.

(d) Fallopian tubes and release a secretion which makes sperms motile.

Answer: (a)

Developed by: