Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

18. Which of the following statement is incorrect? Human spermatozoa normally

(a) At a concentration of 1 million/ml of ejaculate will fertilize the ovum.

(b) Are released in large numbers after a few days of abstinence.

(c) Contain enzyme in their head which helps in penetration of ovum.

(d) Move with the help of their tails.

Answer: (a)

19. Sperm՚s acrosome has

(a) Hyaluronic acid and proacrosine.

(b) Hyaluronic acid and fertilizing.

(c) Hyaluronidase and proacrosin.

(d) Fertilizing and proacrosin.

Answer: (c)

20. Sperms formed from 4 primary spermatocytes are

(a) 4

(b) 1

(c) 16

(d) 32

Answer: (a)

21. How many ova and sperms would be produced from 100 secondary oocytes and 100 secondary spermatocytes during gametogenesis in human?

(a) 100 ova, 100 sperms

(b) 100 ova, 200 sperms

(c) 50 ova, 100 sperms

(d) 200 ova, 200 sperms

Answer: (b)

22. The period of preparation with reference to developmental phenomena in vertebrates means

(a) Formation of gastrula.

(b) Formation of germ layers.

(c) Tissue differentiation.

(d) Parents preparation and elaboration of gametes.

Answer: (d)

23. The sperm produces substances of enzymatic nature called sperm lysine. In mammals, it is called

(a) Hyaluronidase

(b) Hyaluronic acid

(c) Androgamone

(d) Crynogamone

Answer: (a)

24. What is true in the process of fertilization?

(a) Only one sperm reaches the egg and enters it.

(b) The entry of sperm activates the egg for completing meiosis.

(c) Two haploid nuclei fuse and immediately divide to produce two nuclei which are again haploid.

(d) Only the acrosome of the sperm enters the egg.

Answer: (b)

25. Amphimixis means

(a) Fusion of male and female gametes.

(b) Fusion of male and female pronuclei.

(c) Movement of the sperm towards ovum.

(d) Movement of the ovum towards sperm.

Answer: (b)

26. The disadvantage of parthenogenesis is

(a) Establishment of polyploidy generation.

(b) Elimination of variety in population.

(c) Means of reproduction.

(d) Does not encourage the appearance of new and advantageous combinations of genes.

Answer: (d)

27. In sexually reproducing animals the union of male and female gamete forms a cell which is called

(a) Ovarian cell

(b) Oocyte

(c) Zygote

(d) Graafian follicle.

Answer: (c)

28. Epiboly is the process of

(a) Mass migration of cells from the animal hemisphere so that upper micromeres begin to migrate over the edge of the dorsal lip and roll inside and are tucked beneath the outer layer.

(b) Over growth when the micromeres divide rapidly and begin to spread downwards over the mega meres expect at the yolk plug.

(c) Rotation of gastrula within the vitelline membrane so that the animal pole becomes anterior.

(d) Formation of a small slit like invagination occurring on the grey crescent.

Answer: (b)

29. Cleavage divisions differ from normal mitotic divisions in that

(a) There is no nuclear division during cleavage.

(b) There is no division of the cytoplasm during cleavage.

(c) There is no period of growth in between the divisions.

(d) The division of the cytoplasm follows nuclear divisions.

Answer: (c)

30. Which is the correct sequence in the development of man?

(a) Fertilization, zygote, cleavage, Morula, blastula, gastrula.

(b) Zygote, Morula, blastula, differentiation.

(c) Fertilization, cleavage, gastrula, Morula, blastula.

(d) Cleavage, zygote, blastula, Morula, gastrula.

Answer: (a)

Developed by: