Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

10. Chloragogen cells are involved in

(a) digestion

(b) excretion of water

(c) respiration

(d) fat storage

Answer: (d)

11. In Pheretima nephridia occur in

(a) All segment except 1 – 4 and 10 – 14.

(b) 1 – 2,4 – 6,15 to last segments.

(c) Meganephridia in pre-clitellar and micronephridia in post-clitellar segments.

(d) Micronephridia in all segments and meganephridia from clitellar region to end.

Answer: (d)

12. Which one of the following groups of structures/organs have similar function?

(a) Typhlosole in earthworm, intestinal villi in rat and contractile vacuole in Amoeba.

(b) Nephridia in earthworm, Malpighian tubules in cockroach and urinary tubules in rat.

(c) Antennae of cockroach, tympanum of frog and clitellum of earthworm.

(d) Incisors of rat, gizzard (proventriculus) of cockroach and tube feet of starfish.

Answer: (b)

13. Insects are

(a) Amminiotelic

(b) Ammonotelic

(c) Ureotelic

(d) Uricotelic

Answer: (d)

14. The process of conversion of a small cockroach into an adult cockroach is called as

(a) Moulting

(b) Metamorphoksis

(c) Ecdysis

(d) Transformation

Answer: (b)

15. Which one of the following belongs to phylum Arthropoda?

(a) Koctopus

(b) Termite

(c) Nereis

(d) Leech

Answer: (b)

16. In cockroach, the excretory organs are

(a) Malpighian tubules

(b) Nephridia

(c) Malpighian corpuscles

(d) Solenocytes (flame cells)

Answer: (a)

17. What is the similarity between cockroach, Anopheles and housefly?

(a) Cuticle covering the body.

(b) Two pairs of wings.

(c) Three pairs of legs.

(d) Presence of cephalothorax.

Answer: (c)

18. An insect differs from spider in having

(a) 3 pairs of legs and 2 pairs of wings instead of 4 pairs of legs and no wings.

(b) 3 pairs of legs and 2 pairs of wings instead of 3 pairs of legs and no wings.

(c) 3 pairs of legs and no wings instead of 5 pair of legs and generally one pair of wings.

(d) 6 pairs of legs and one pairs of wings instead of 4 pairs of legs and no wings.

Answer: (a)

19. Which is a matching set in taxonomy?

(a) Leech, locust, sea urchin, lobster.

(b) Star fish, jelly fish, cuttle fish, octopus.

(c) Millipede, crab, centipede, cockroach.

(d) Nereis, Planaria, round worm, earthworm.

Answer: (c)

20. Set of useful insects is

(a) Wasp, Anopheles and bed bug.

(b) Bed bug, silk moth and Anopheles.

(c) Honey bee, bed bug and locust.

(d) Cochineal insect, lac insect and honey bee.

Answer: (d)

21. Hormone produced by corpora allata in insects is

(a) growth hormone

(b) moulting hormone

(c) inhibiting hormone

(d) juvenile hormone

Answer: (d)

22. Periplaneta shows

(a) complete metamorphosis

(b) incomplete metamorphosis

(c) no metamorphosis

(d) gradual metamorphosis

Answer: (d)

Developed by: